БАДЕМОВ ТУРОН - ИЛИ СЛАДКОТО ИЗКУШЕНИЕ НА ИСПАНИЯ
200 г - кристална захар
100 мл - сметана 30%
100 г - орехи , смени на по-едро
малка форма за кейк, може силиконова или друга подходяща
Сметаната и захарта се загряват на умерен котлон, при непрекъснато разбъркване, докато започне да ври. Изключва се температурата на котлона и се изсипват бадемите и орехите. Разбърква се енергично, докато се получи тежка гъста смес, бадемите ядките трябва да поемат изцяло всякаква течност и да се превърне в тежка , гъста маса.
Ако се ползва стандартна малка кейкова форма е необходимо да се облече изцяло в хартия за печене. Малко трудно се получава с хартията, защото тя се движи, бяга, неустойчива е, а трябва добре да покрия стените на формата, затова предварително се прави на топка, смачква се, и добре се намокря под вода. Изстисква се добре и вече спокойно може да се разположи в кейковата форма. Ако се ползва силикон тази операция с хартията не е необходима. Предпочетох да ползвам малка метална кейкова форма , и да я покрия с хартия, както по-горе споделих, за да съм сигурна след това в доброто изваждане на турона.
Така изсипаната смес се оставя за 24 часа в хладилник, да стегне добре. След това се нарязва на правоъгълни парчета.
https://www.juliaysusrecetas.com/2016/12/5-turrones-impresionantes-y-un-postre.html
Това е типичен испански десерт, който се приготвя задължително за Коледа, но разбира се, че го има и през цялото време на годината. Всеки път когато ходя в Испания винаги си купувам парче Турон - Turron, това е малко удоволствие от тесто с бадеми и захар. Може да се приготви в правоъгълна форма , така и в кръгла. Основните производители на Турон са областите Аликанте , Валенсия , Лирида.
Този прекрасен , лесен десерт е донесен от арабите , основно в Испания и Италия. С течение на времето той се е наложил все повече в празненствата и традиционните чествания на Коледа. През 1881 г се появява в провинция Валенсия като захаросани бадеми и в град Касинос, същата област, започва майсторското производството на приготвяне на Турон. Първоначално е бил с жълтък, мед , крокан и с разновидност на мек и твърд Турони или под формата на марципан.
В наши дни Испания е първа в света по производство на Турон , марципан и коледни сладкиши. На някои места се нарича "Нуга", и всяка област има своя рецепта за производството на този удивителен сладкиш.
Има различни видове Турон, с ядки, орехи - бадеми , с шоколад, с трюфели, кокос, с вкус на кафе,и още и още, но независимо кой ще се купи той винаги е разкошен десерт.

100 мл - сметана 30%
100 г - орехи , смени на по-едро
малка форма за кейк, може силиконова или друга подходяща
Сметаната и захарта се загряват на умерен котлон, при непрекъснато разбъркване, докато започне да ври. Изключва се температурата на котлона и се изсипват бадемите и орехите. Разбърква се енергично, докато се получи тежка гъста смес, бадемите ядките трябва да поемат изцяло всякаква течност и да се превърне в тежка , гъста маса.
Ако се ползва стандартна малка кейкова форма е необходимо да се облече изцяло в хартия за печене. Малко трудно се получава с хартията, защото тя се движи, бяга, неустойчива е, а трябва добре да покрия стените на формата, затова предварително се прави на топка, смачква се, и добре се намокря под вода. Изстисква се добре и вече спокойно може да се разположи в кейковата форма. Ако се ползва силикон тази операция с хартията не е необходима. Предпочетох да ползвам малка метална кейкова форма , и да я покрия с хартия, както по-горе споделих, за да съм сигурна след това в доброто изваждане на турона.
Така изсипаната смес се оставя за 24 часа в хладилник, да стегне добре. След това се нарязва на правоъгълни парчета.
https://www.juliaysusrecetas.com/2016/12/5-turrones-impresionantes-y-un-postre.html
Този прекрасен , лесен десерт е донесен от арабите , основно в Испания и Италия. С течение на времето той се е наложил все повече в празненствата и традиционните чествания на Коледа. През 1881 г се появява в провинция Валенсия като захаросани бадеми и в град Касинос, същата област, започва майсторското производството на приготвяне на Турон. Първоначално е бил с жълтък, мед , крокан и с разновидност на мек и твърд Турони или под формата на марципан.
В наши дни Испания е първа в света по производство на Турон , марципан и коледни сладкиши. На някои места се нарича "Нуга", и всяка област има своя рецепта за производството на този удивителен сладкиш.
Има различни видове Турон, с ядки, орехи - бадеми , с шоколад, с трюфели, кокос, с вкус на кафе,и още и още, но независимо кой ще се купи той винаги е разкошен десерт.

Коментари
Благодаря, че сте харесали рецептата, удоволствието е мое! Рецептата , разбира се, че не е моя ,посочила съм източник.
Приготвих го в малко нестандартна стъклена форма, 25/12 см. Важното е да има височина, за да може добре да се усеща, като плътност и разбира се и бадемите, може да се приготви , както съм посочила в рецептата и в кръгла форма, също в квадратна, например 18-20/18-20 см . ще бъде много подходящо. Поздрав! Марчева
Дали може със стевия не зная. Никога не съм заменяла, независимо за кой сладкиш става въпрос, захарта със стевия, но винаги има и първи път, може и да пробвам. Нямам представа и какво количество би трябва да се сложи, да се добави. Благодаря! Поздрав! Марчева