БАДЕМОВ ТУРОН - ИЛИ СЛАДКОТО ИЗКУШЕНИЕ НА ИСПАНИЯ



200 г - смлени бланширани бадеми, или бадемово брашно
200 г - кристална захар
100 мл - сметана 30%
100 г  - орехи , смени на по-едро
малка форма за кейк, може силиконова или друга подходяща

Сметаната и захарта се загряват на умерен котлон, при непрекъснато разбъркване,  докато започне да ври. Изключва се температурата на котлона и се изсипват бадемите и орехите. Разбърква се енергично, докато се получи тежка гъста смес, бадемите ядките трябва да поемат изцяло всякаква течност и да се превърне в тежка , гъста маса.
Ако се ползва стандартна малка кейкова форма е необходимо да се облече изцяло в хартия за печене. Малко трудно се получава с хартията, защото тя се движи, бяга,   неустойчива е, а трябва добре да покрия стените на формата, затова предварително се прави на топка, смачква се, и  добре  се намокря под вода. Изстисква се добре и вече спокойно може да се разположи в кейковата форма. Ако се ползва силикон тази операция с хартията не е необходима. Предпочетох да ползвам малка метална кейкова форма , и да я покрия с хартия, както по-горе споделих, за да съм сигурна след това в доброто изваждане на турона.
Така изсипаната смес се оставя за 24 часа в хладилник, да стегне добре. След това се нарязва на правоъгълни парчета.
https://www.juliaysusrecetas.com/2016/12/5-turrones-impresionantes-y-un-postre.html

Това е типичен испански десерт, който се приготвя задължително за Коледа, но разбира се, че го има и през цялото време на годината. Всеки път когато ходя в Испания винаги си купувам парче Турон - Turron, това е малко удоволствие от тесто с  бадеми и захар. Може да се приготви в правоъгълна форма , така и в кръгла. Основните производители на Турон са областите Аликанте , Валенсия , Лирида.
Този прекрасен , лесен десерт е донесен от арабите , основно в Испания и Италия.  С течение на времето той се е наложил все повече в празненствата  и традиционните чествания на Коледа. През 1881 г се появява в  провинция  Валенсия като захаросани бадеми и в град Касинос, същата област,  започва майсторското производството  на приготвяне на Турон.  Първоначално е бил с жълтък, мед , крокан и с разновидност на мек и твърд Турони или под формата на марципан.
В наши дни Испания е първа в света по производство на Турон , марципан и коледни сладкиши. На някои места се нарича "Нуга", и всяка област има своя рецепта за производството на този удивителен сладкиш.
Има различни видове Турон, с ядки, орехи - бадеми , с шоколад,  с трюфели, кокос, с вкус на кафе,и още и още,  но независимо кой ще се купи той винаги е разкошен десерт.















Коментари

me каза…
Много обичам турон,носили са ми от Испания но честно казано досега не съм попадала на рецепта,иска ми се да пробвам да го приготвя затова искам да попитам за малката форма за кейк-колко горе долу е размерът ?
Marcheva каза…
Здравейте!
Благодаря, че сте харесали рецептата, удоволствието е мое! Рецептата , разбира се, че не е моя ,посочила съм източник.
Приготвих го в малко нестандартна стъклена форма, 25/12 см. Важното е да има височина, за да може добре да се усеща, като плътност и разбира се и бадемите, може да се приготви , както съм посочила в рецептата и в кръгла форма, също в квадратна, например 18-20/18-20 см . ще бъде много подходящо. Поздрав! Марчева
Temenuga каза…
Здравейте, а дали ще стане ако се замени захарта със стевия?
ММ каза…
Здравейте, Temenuga!
Дали може със стевия не зная. Никога не съм заменяла, независимо за кой сладкиш става въпрос, захарта със стевия, но винаги има и първи път, може и да пробвам. Нямам представа и какво количество би трябва да се сложи, да се добави. Благодаря! Поздрав! Марчева

Популярни публикации