ДВУЦВЕТНИ БИСКВИТИ " ГОРСКИ ВИХЪР"


БЯЛО ТЕСТО
130 г - универсално брашно
75 г - масло на стайна температура
1 ч . л -бурбонска ванилия
1 - яйчен жълтък
50 г - кристална захар
1/2 малка ч . л - бакпулвер
КАКАОВО ТЕСТО
115 г - универсално брашно
75 г - масло на стайна температура
60 г - кристална захар
1- яйчен жълтък
15 г - високомаслено какао
1/2 малка ч . л - бакпулвер

Двете теста се работят отделно
КАКАОВО ТЕСТО
В купа се изсипва брашното, бакпулвера , разбъркват се и се прибавя маслото на кубчета. Довежда се с ръчен блендер , вилица или с пръстите на ръката до трохи. Прибавят се захарта и какаото, разбърква се и се прибавя жълтъка. Омесва се бързо тесто, ако е необходимо се добавя 1 ч.л студена вода. Тестото се оформя на правоъгълна плочка, завива се във фолио и се оставя в хладилник за 1 час.
По този начин се омесва и оформя  бялата смес, така както е по рецепта,  оформя се на отделна плочка и се оставя в хладилник.


Първо се разточва охладеното какаово тесто, разточвам между две хартии за удобство,  на правоъгълник с дебелина около 4 - 5 мм. С широк шайбър се изравнява отстрани. По този начин се разточва и бялото охладено тесто и се поставя върху какаовото. Двете теста отстрани се  изравняват, оформят се на правоъгълник. С помощта на хартията се навива на руло. Тук е момента да споделя, че трябва да се прояви, при навиването,  малко търпение и внимание, защото какаовото тесто винаги е по-сухо и е напълно възможно на места да се пропука, като се поглежда под хартията и с пръсти се оформят, запълват пукнатините. Поставя се във фолио, завърта се върху плот за да се изравни отвсякъде и се оставя във фризер за 1 час. За да има успех тази  маслена бисквитка трябва да е много добре охладена, до твърдо тесто.
Разрязва се на дискове с дебелина около 1 см.
Подреждат се в тава върху хартия за печене с малко разстояние, защото бисквитата има в съставките си бакпулвер и това ще доведе до малко подуване и леко разливане.
Преди да се постави във фурната отново добре се охлажда.
Пече се в гореща фурна на 160 - 165 градуса за около 12 - 14 минути.
https://blog.giallozafferano.it/lacucinasottosopra/






Коментари

Популярни публикации