МАСЛЕНА КОЛЕДНА ШАРЕНА БИСКВИТА


1 - яйце L
125 г - масло на стайна температура„
1 ч . л - екстракт ванилия
1 ч . л - какао 22 %
300 - 350 г - универсално брашно ( брашно съм ползвала точно 300 г )
100 г - пудра захар
метална форма за изрязване - по избор



Фурна - 180 градуса
Плоска тава покрита с хартия за печене
Брашното се пресява с пудрата захар над голяма купа. 
Добавя се маслото на кубчета и ванилията. Довежда се до трохи с ръчен блендер, вилица или с пръстите на ръката и се прибавя яйцето.
Омесва се нелепнещо тесто. 
От него се откъсва топка около 50 г или колкото голямо яйце и много хубаво се измесва с какаото, до равномерен цвят.
Голямото парче тесто се разточва върху хартия за печене на около 5 мм.
От какаовото тесто се откъсват малки парченца, оформят се между дланите на фитил със  заострени краища и се подреждат шахматно върху разточеното тесто, като между тях има и малко разстояние, но е важно да се разминават. Внимателно отгоре се минава с точилката за да прилепнат към основното парче тесто. При лекото разточване тестото малко още малко ще се разточи  и ще бъде около 3 - 3.5 мм. 
Поставя се желана формичка и се изрязват бисквити. 
Формичката нека да се поставя така, че да има колкото може по-малко изрезки, въпреки че и те ще се оформят, не се изхвърлят.
Изрязаните бисквити се подреждат в тавата.
Пече се в затоплена фурна на 180 градуса за около 4 до 5 минути.
Изваждат се и се охлаждат напълно.
От изрезките може да се оформи  мраморна бисквита, като се събират, но да не се мачка тестото, а само плътно да се приближат остатъците и леко да се разточат с точилката, колкото да се образува едно цяло.  Изрязват се бисквити.
Пече се отново на 180 градуса за 4 до 5  минути. 

Коментари

Популярни публикации