КОЛЕДНИ БИСКВИТИ С ПЕЧАТИ И С ФИГУРИ ОТ ДЕКОРАТИВНА ТОЧИЛКА


3 с . л -течен мед
100 г - масло
1 - яйце L
300 г - универсално брашно
2 с . л - високомаслено какао
1 ч . л - канела на прах
1 прах - ванилин
1 ч . л - джинджифил на прах
1 ч . л - изсушени портокалови корички
1/2 ч . л - сода бикарбонат
100 г - пудра захар
печати за поставяне, декоративна точилка за разточване и шоколад за плънка.

Фурна - 170 - 180 градуса
Две плоски тави покрити с хартия за печене.
В касерола се разтопява маслото с меда, при разбъркване, но не бива да завира. Сваля се от котлона и се прибавя пудрата захар, разбърква се да се приеме и се добавя яйцето, отново хубаво се разбърква. Следват всички останали продукти и се замесва тесто. Тестото е гладко, меко и не лепи по пръстите на ръката. Повече брашно не се добавя.  Оформя се на диск, завива се във фолио и се оставя в хладилник за 1 час.
Охладеното тесто се дели на две части за удобство, другата част се оставя в хладилник. Разточва се с дебелина около 3 мм. Върху тестото се поставят коледни  печати по избор и с кръгла форма се изрязва бисквита. Подреждат се в тава застлана с хартия за печене. Оставят се на студено. Тестото при работа много бързо омеква и за да се запази поставената фигура  по време на печенето, да не се разлее трябва отново добре да се охлади. Второто парче тесто се разточва също с дебелина около 3 мм. Отгоре се минава с лек натиск с декоративната точилка. С кръгла форма, по избор е големината й, се изрязват бисквити.  Също се подреждат в тава застлана с хартия за печене и се оставят на студено.
Бисквитите се поставят в гореща фурна на 170 - 180 градуса за 8 минути. Не трябва да прегарят, а само външните им страни леко да получат златист цвят, а в средата да остане мека. При мен печенето беше точно 8 минути, но разбира се това зависи и  от фурната.
Веднага се изваждат от фурната и се оставят да се охладят за 10 минути в самата тава, а след това внимателно с  метална шпатула се поставят върху решетка до пълното им охлаждане.
Бисквитите мога да се намажат с шоколад и две по две да се слепят, може да си ползва мармалад, сладко, по избор.
http://fedorcka.blogspot.com/





Коментари

Популярни публикации