SARAGLI THESSALONIKIS - БАКЛАВА САРАЛИЯ



Фурна - 160 градуса
Голяма плоска тава, примерно от фурната,  много добре намаслена с четка с масло.
СИРОП
500 г - кристална захар
300 мл - вода
1 пръчка - канела
50 г - глюкоза
6 розички - карамфил
тънко изрязани цели кори от 1 лимон
1 с . л - лимонов сок
БАКЛАВА
400 г - хубаво масло
100 г - шамфъстък
100 г - орехи
100 г . бадеми
1 ч . л - канела на прах
1/4 ч . л - смлян кардамон
900 г - кори за баклава, турски

Солунска Баклава Саралия

СИРОП
В тенджера се изсипва захарта, водата,  глюкозата, пръчката канела, розичките карамфил и лимоновата кора изрязана със зеленчукорезачката от 1 лимон. Поставя се на умерен котлон при разбъркване, докато захарта се разтвори . Щом кипне се сваля от котлона и се прибавя лимоновия сок, разбърква се и се оставя на хладно напълно да се охлади.
БАКЛАВА САРАЛИЯ
На слаб котлон се разтопява маслото, охлажда се.
В блендер или кухненски робот се смилат ядките , заедно с канелата и кардамоновите зърна. Не бива да става на паста, но и не трябва да са прекалено едро смлени ядките, за да не разкъсат корите.
Отварят се корите.
Върху работна повърхност се поставя една кора. Поръсва се с масло. Не се маже с четка , а се поръсва, покапва, защото когато се намазват корите с четка те се залепят една за друга, а когато се покапват между тях има въздух, а това е важно, за да се получи хрупкава кора. Покрива се с още една кора, също се покапва с масло и се разхвърлят ядки из цялата повърхност., около 2 шепи ядки. По средата на корите се поставят две тънки  гладки пръчки, които в средата не се доближават имат малко разстояние една от друга. Хваща се долната част на корите и се прехвърлят върху пръчките към горната част на корите, прихлупват се. Започват да се навиват на руло. Корите се натискат към средата, като хармоника и се изваждат пръчките. Първата кора е готова. Поставя се в тавата добре намаслена с масло. Следват и другите кори , като се подреждат една до друга в редица, да се изпълни цялата тава. Останалото масло , сега вече с четка, се намазва всяко руло.  Разрязват се на три парчета.
Пече се на 160 градуса за около 60 до 80 минути. При мен печенето беше точно 60 минути, до хубаво златисто.
Готовата изпечена баклава се изважда от фурната и  веднага се залива, може да се ползва голям черпак със сироп, трябва да изсъска от горещината. Поръсва се с натрошен шамфъстък.
Оставя се стайна температура да се охлади напълно и след 1 час е готова за сервиране.
https://akispetretzikis.com/categories/siropiasta/saragli-thessalonikis
 Предлагам рецепта за традиционна гръцка Саралия - баклава. Прекрасна комбинация от хрупкави кори,  сладък сироп,  подправки,  ядки и масло.... масло.... масло. Тази баклава няма да Ви  подведе, разкошна е.

Солунска Баклава Саралия


Коментари

Популярни публикации