КРОСТАТА С КАРАМЕЛ И ЯДКИ


420 г - универсално брашно
130 г - пудра захар
щипка -  сол
1 пакетче - суха ванилия
130 г - студено масло на кубчета
4 - яйца М
ПЛЪНКА
200 г -  орехи, накълцани на едро
100 г - бадеми, накълцани на едро
250 г - кристална захар
1 ч . л - ябълков мед, или с какъвто се разполага
250 мл - сметана 35 %

Фурна - 180 градуса
Тарт форма около 24 - 26 см


В купа се изсипва брашното, добавя се и пудрата захар, солта и пакетчето ванилия и се разбърква с телена бъркалка. Отгоре се прибавя студеното масло на кубчета и с ръчен блендер, вилица или с пръстите на ръката сместа се довежда до трохи. Прави се кладенче и се счукват яйцата. Разбърква се с вилица, докато се смесят продуктите. Оформя се много меко и лепкаво тесто. Поставя се върху хартия за печене, оформя се с плоска шпатула на диск , завива се в хартията и се оставя в хладилник, докато напълно се втвърди. Може и да се постави във фризер за около 30-40 минути, но тестото трябва да се е втвърдило.
Докато се изчаква се приготвя пълнежът от ядки.
Ядките се накълцват с нож на едро, оставят се настрана, до ползването им. Тенджера с дебело дъно се поставя на слаб котлон и  се сипва около 2 с . л  захар, изчаква се да се разтопи и следва нова порция захар и така до приключване на захарта. Ще се получи хубав тъмен карамел. Прибавя се 1 ч . л ябълков мед , или такъв с какъвто се разполага, така няма да кристализира захарта, разбърква се и се добавят 250 мл гореща сметана на малки порции при непрекъснато разбъркване. Следва прибавянето на ядките, разбъркват. Оставя се,  докато в сместа се получат плътни и тежки мехури , при непрекъснато разбъркване и веднага се сваля от котлона. Оставя се да се охлади.


Изважда се охладеното тесто и от него се отделя 1/3, тя ще е необходима за направата на решетка на кростата. Това парче тесто се оставя в хладилник, до ползването му.
Останалото тесто се разточва върху набрашнен плот, като се набрашнява и отгоре, също и точилката, така няма да лепи и се разточва с 3 -3.5 см повече от основата на тарт-формата. С помощна на точилката се прехвърля и се оформя с пръсти дъното и борд по реброваната част. Изрязва се излишното тесто и изрезките може да се запазят, те са малко количество , като тесто, и от тях да се оформи декорация към кростата, или да се изпекат малки бисквити. В готовото оформено тесто във формата се изсипват ядките , разпределят се.
Останалото тесто се изважда от хладилника и се разточва върху брашно и посипано отгоре с малко брашно, около 2 см дебелина, като правоъгълник. Изравнява се отстрани и се разделя на ленти по 1.5 см широчина. Ползва се сантиметър за точно  разграфяване на лентите. Изрязват се с нож за пица, или подобен и се подреждат върху кростата, без да имат много голямо разстояние една от друга. За този размер тарт-форма би трябвало лентите да са 10 бр върху кростата. Събира се тестото, ако е прекалено меко се оставя за кратно в хладилник и отново се размерва и  се изрязват се ленти . Задължително при разточването на тестото се ползва брашно. Поставят се като решетка върху първите,  също по-плътно подредени. Готовата подредена кростата се намазва с яйце,  винаги ползвам за намазване белтък, но това е предпочитание и не е задължително. Оставя се на хладно отново да се охлади тестото, докато загрее фурната.
След това се пече на 180 градуса за около 35 - 40 минути.


Изважда се от фурната и се оставя да се охлади напълно във формата. След това се отстранява борда и се прехвърля върху решетка.
Моята тарт форма е 20 см и при мен излязоха два сладкиша, като едното тесто го разположих в правоъгълна форма.
Разкошен ухаещ на масло сладкиш с прекрасен мек, фин карамел и приятно запечени ядки,  и прекрасна хрупкава решетка, заслужава си времето което му отделих.
https://www.fattoincasadabenedetta.it/ricetta/crostata-al-caramello-noci/




Коментари

Популярни публикации