ВЕГАН СУПА С БЯЛ БОБ , КОКОСОВО МАСЛО И КОКОСОВО МЛЯКО


400 г  - бял боб
600 мл- зеленчуков бульон
1 средна по големина глава - лук
2 скилиди пасиран - чесън
1 среден по големина - морков
2 - средни по големина - картофа
2 стръка- селъри
1 ч . л - сух риган
1/2 ч . л - смлян черен пипер
1/4 ч . л - кайенски пипер
1 - дафинов лист
2 с . л - кокосово масло
1 с . л  - зехтин Екстра Върджин
50 мл - кокосово мляко
магданоз за поръска

Бобът се накисва от предната вечер, след това се изплаква и сварява до пълното му омекване. Даже по- добре ще е, ако е разварен. Може да се ползва и готов сварен бял боб , консервиран в буркани.
Зеленчуците се почистват и нарязват на кубчета.
В дълбока тенджера се загряват двата вида мазнина.  Изсипват се нарязаните зеленчуци, боба, и се разбъркват в мазнината за няколко минути. Налива се зеленчуковия бульон, може да се ползва и вода, добавя се дафинов лист, посолява се със сол на вкус и се оставя на умерен котлон да ври докато се омекнат зеленчуците. Накрая на готвенето се добавя и кокосовото мляко, подправя се със сол, ако е необходимо,  смлян черен пипер и малко кайенски пипер  за да е по пикантна и се  разбърква, сваля от котлона. Прибавя се наситнен магданоз.
Поднася се гореща с филийка препечен хляб.
https://healthiersteps.com/

Супата е много вкусна, и си заслужава вниманието независимо , че се води веган.  Не съм веган и вегетарианец  и никога няма да бъда, винаги го подчертавам, но съм абонирана за един американски кулинарен сайт за веган и вегетарианска храна, посочила съм го по горе и оттам понякога черпя идеи. Не винаги мога да изпълнявам рецептите , които показват, понякога имат подправки, които са непознати, примерно много такива се ползват от остров Хаити, или Индонезийските острови, а у нас тях ги няма. Специално супите са близки, като подправки и затова може спокойно да се приготвят. В интерес на истината супата е много вкусна и е много подходяща за едно разтоварване след многото обеди и вечери, каквито са примерно новогодишните празници. Освен това всяка супа води до сваляне на килограми, разбира се, че ако се яде само супа и нищо повече, така че наистина се оказват здравословни.
За да ми е по-лесно и по-бързо не варя боб, а купувам сварен испански бял боб в буркани по 400 г, , винаги имам на разположение такъв, и  така си спечелвам много време, препоръчвам го.



Коментари

Популярни публикации