ВИЕНСКО ТЕСТО С ПЪЛНЕЖ ОТ ЯБЪЛКИ


ТЕСТО
2 - яйца L
120 г - кристална захар
250 мл - топло мляко
18 г - свежа мая или 7 г суха
100 г - масло на стайна температура
около 600 г - универсално брашно
1/2 ч . л - сол
настъргана кора от 1 лимон
1 пакетче  ванилова захар
ПЪЛНЕЖ
1 кг - ябълки или около 6 бр средно големи
4 с . л - кристална захар
1 с . л . масло
канела
Предварителна закваска.
В купичка се натрошава маята, добавя се 1 с . л . захар от общата и се разбърква. Добавят се 4 ч . л брашно от общото и половината от топлото мляко. Много хубаво се разбърква, покрива се и се оставя за около 1 час да се активира, така че отгоре да се получи хубава набъбнала коричка.
В купа с телена бъркалка се разбиват яйцата, захарта, ванилената захар и  солта . Прибавят се към активиралата се мая, разбърква се и се прибавя останалото топло мляко и настърганата лимонова кора. Към сместа започва по малко да се прибавя брашното и се замесва меко и леко лепнещо тесто, за около 15 минути.  Количество брашно може малко да варира в повече или по-малко, но ориентир е това, че тестото трябва да бъде  на допир нежно като коприна и леко да лепи по пръстите на ръката.
Намаслява се с малко олио голяма купа и измесеното тесто се поставя, обръща се няколко пъти, да се намасли, покрива се и се оставя да втаса. На два пъти през 40 минути се обръща внимателно в самата купа, отново се оформя на топка и се оставя да втаса напълно, за около 1-1.30 часа.

ПЪЛНЕЖ ОТ ЯБЪЛКИ
Ябълките се почистват от кората и семките и се нарязват да дребни  кубчета.
Загрява се маслото в тиган и се прибавя захарта, разбърква се , докато се омасли и се прибавят кубчетата ябълки наведнъж. Оставят се на умерен котлон да омекнат, но и да останат цели  оформени парченца. Сваля се от котлона и се прехвърлят в дълбока цедка да се отцедят от соса, който се е получил, той се запазва и е около 50 мл.  Отцедените кубчета ябълки се поръсват с канела и се оставят напълно да се охладят.

Втасалото тесто се изважда от купата и се нарязва на 20-23 бр еднакви парчета с грамаж около  50 г.  За точно измерване ползвах електронно кантарче.
Всяко парче тесто се оформя на хубаво топче, подреждат се и се покриват със свежо фолио да починат за около 10-15 минути.
След това време всяко топче се разстила с ръка, в този случай ползвах малък ролер , на кръгче. В средата на тестото се поставя по 1 с . л . ябълкови кубчета и тестото се захваща с пръсти да се залепи. Оформя се кифличка с издължена форма.

Така оформените кифлички се подреждат в тава, примерно тавата от фурната, покрита с хартия за печене, една до друга. Покриват се с фолио  и се оставят да втасат отново за 40 минути.
След това се намазват с яйце посредством четка.
Пече се на 180 градуса за около 30 - 35 минути.
Готовите кифлички се изваждат,  намазват се с отделения сок и се охлажда за 30 минути в самата тава, а след това се прехвърлят върху решетка до пълното им охлаждане.
https://www.russianfood.com/blogs/?id=216687


Коментари

Популярни публикации