ТОРТА "ЧЕРВЕНО КАДИФЕ"


БЛАТ
310 г - брашно за торти и сладкиши
16 г - 2 с . л - какао
3 г - 1 ч . л - сода бикарбонат
1 ч . л -  бял оцет
113 г - масло на стайна температура
300 г - кристална захар
2 - яйца L
220 мл - олио
2 с . л - екстракт ванилия
бътермилк - 240 мл
30 г - червена хранителна гел  боя
КРЕМ - ГЛАЗУРА
227 г - крема сирене Филаделфия
227 г - маскарпоне
1 ч . л - екстракт ванилия
115 г  - пудра захар
300 мл - сметана 35%
и още
200 г - замразени ягоди
1 с . л -кристална захар
1 ч . л - царевично нишесте
ако се желае блатовете да са по-сочни, според мен не е необходимо, но е въпрос на избор, се приготвя сироп :
25 г - кристална захар
50 мл - вода
1 ч . л - лимонов сок

Фурна - 175 градуса
Три кръгли форми по 22 см  леко намаслени и покрити с хартия за печене.
Ако се приготвя сироп за допълнително овлажняване на блатовете се поставя в касерола захарта, водата и се довежда до кипене. Оставя се за 1 минута, сваля се от котлона и се добавя лимоновия сок. Оставя се да се охлади. Със силиконава четка се навлажнява всеки блат, на няколко места. По избор е,
На слаб котлон  в касерола се изсипват ягодите, посипват се с 1 с . л.  захар и се оставят да поврят, докато напълно омекнат. Накрая се добавя 1 ч . л нишесте разтворено в малко студена вода. Изсипва се в ягодите, за да се уплътнят. Сваля се от котлона и се пасира до гладкост. Охлажда се напълно. Тук е момента да споделя, че не съм минала импровизираното сладко през цедка, защото според мен не е необходимо и семките от ягодите не ме дразнят, а и самото сладко е вътре в тортата и няма да се виждат, все пак това не е ягодово кули, а бързо, импровизирано сладко за пълнеж. Оставя се настрана до ползването му.
Бътермилк да се намери у нас е мисия невъзможна, затова може да се приготви от 240 мл прясно мляко с добавена 1 с . л прясно изцеден лимонов сок. Оставя се за 10 - 15 минути и след това се получава смес най-близка до бътермилк, или мътеница. Това съм ползвала.
В купа се смесва пресетите  брашно, какаото, содата и солта. Разбърква се с телена бъркалка. Оставя се настрана.
В купата на миксера, ползвам стационарен миксер, или ръчен такъв се слага маслото. Разбива се за 2 - 3 минути на висока скорост. Прибавя се захарта и се разбива за 7 - 8 минути, или докато побелее. Едно по едно се прибавят яйцата, като след всяко се разбива за 1 минута.
В готовата мътеница се прибавя хранителната боя и много добре се разбърква. Добавя се и олиото и ванилията, разбърква се. Към маслото в купата на миксера се прибавя 1/3 от брашнената смес, разбива се и се редува с  мътеницата. Брашното е на три порции, а мътеницата на две порции, като се завършва с брашно. Разбива се добре на ниска скорост, докато се смесят добре съставките.  Накрая в малка купичка се слага содата бикарбонат,  залива се с малкото оцет, разбърква се и бързо се добавя към сместа. Разбърква се с шпатула.
Готовото тесто се измерва на кантарче. При мен беше точно 1284 г, без грамажа на купата, чисто тегло,  които се делят на 4. Получава се, че във всяка форма трябва да се изсипят по 320 г, заглаждат се. Ще остане малко от тестото, защото нямам точно 4 еднакви по размер форми и последната част тесто  я изпекох след като освободих една от формите. Получават се 4 блата.
Пече се на 175 градуса за около 25 - 30 минути, или до суха клечка поставена по средата на блата, или готови са когато стените на печивото се отдръпне от стените на формата.
Всеки  блат се оставя да се охлади , за около 10 минути в самата форма, а след това се изваждат и се охлаждат напълно. След като са напълно охладени  всеки се завива в свежо фолио и се оставят в хладилник най-малко за 4 часа или за 1 нощ. Важно е да се оставят блатовете за престой на студено, така ще запазят формата си и няма да се разпукат при оформянето на тортата.
КРЕМ - ГЛАЗУРА
В купа се пресява пудрата захар, добавя се крем -сиренето и се разбива на ниска скорост. Следва маскарпонето и ванилията и се  разбива,  докато се включи към сиренето, до гладка смес.
В купа с миксер се разбива сметаната до твърди върхове, но не и прекалено стегнати, за да може сместа да е по-мека, така по лесно ще се разпредели върху блатовете. Готовата сметана на порции се прибавя към сирената и на ниска скорост на миксера се разбива, докато се получи хубав, пухкав крем. Оставя се на студено, докато се приготвят блатовете за сглобяване на тортата.
СГЛОБЯВАНЕ
С остър назъбен нож се изрязват "капачетата" които се получават по време на печенето, така се изравняват блатовете, да са възможно на-плоски. Трохите се запазват, и ако са прекалено влажни може да се поставят върху хартия за печене и да се сложат във фурната на 50 градуса, за кратко, напълно да се изсушат. Моите трохи бяха сухи. Оставих ги настрана.
Всяка платка изрязах в кръг с диаметър 20 см, това е мой избор, трохите ги запазих. Ползвам ринг, който оформих до 20 см. Обичам да работя торти  в ринг, но това е въпрос на избор, може и да не се оформят на по-малки блатове, харесвам стегнати малки по размер торти, въпрос на избор е.
В подходящ поднос  в средата се слага ч. л от сместа с крем - сиренето и отгоре се поставя първата платка. Това се прави за да не се движи, а да е статична платката.  Поставих ринг отворен с диаметър 20 см, точно по размера на платката. За собствено улеснение поставих подноса в поднос-въртележка, така ми е по-удобно да измазвам тортата, но  е въпрос на избор.
Глазурата , част от нея, може да се постави в пош,  с накрайник около 1 см. както й направих. 1/3 от сместа се отделя и се оставя в хладилник, тя ще послужи по-късно, за измазване на тортата. С поша първо се минава по страните на платката, един кръг се оформя. По средата на платката се поставя по 1 с . л от ягодовото сладко, разпределя се  и се минава с още крем  отгоре, докато се запълни напълно, изглажда  се с обратна лъжица. Поставя се втората платка, отново по края крем, следва в средата ягодово сладко и отново крем, следва трета платка, малко от последната част сладко и крем, разпределя се . Отгоре се поставя четвъртата платка, леко се притиска и се замазва с крем. Много внимателно се минава по страните на ринга с остър плосък нож, за да се отдели и се отваря и отстранява ринга. Тортата се измазва отстрани с крема от хладилника, също и отгоре, заглажда се много хубаво. Със силиконова четка се довършва декорацията, като се потопява четката в трохите и се намазва само в долната й част. Отгоре по външния ръб се посипва фино с трохи.
Тортата "Червено кадифе" е напълно готова.  Оставя се в хладилник за няколко часа.

ps за измерване на продуктите ползвам електронно кантарче, може би и повечето от Вас, затова показвам и най-малките грамажи при продуктите, а отстрани в съответните лъжици. Ползвала съм италианско брашно за торти, не е проблем вече да се намери и у нас, което е прекрасно, че имам такава възможност.
За хранителна цветна боя ползвам ЕКО  гел боя, тъмно червена ягода и количеството и е точно 30 г затова и тортата е оцветена  в силно  червено.
Тази торта "Червено кадифе" е по поръчка от внучката на Марчев, прекрасно момиченце, на което не мога да отказвам. Направена е по повод за рожден ден и имах огромното удоволствие да я работя,  за мен беше чест. Детето си е поканило гости и за съжаление не мога да покажа разрез, нямаше как да я разрежа и след това да й я подаря, не е редно. Може би при друг случай ще допълня със снимка на разрез. Но важното е, че децата са били очаровани и тортата е харесана изключително много, това ме  прави щастлива, малки дребни, но хубави радости.
За източник съм ползвала трима прекрасни кулинари и от всеки съм взела по нещо, ще ги допълня най отдолу.
Тортата може да се приготви и само с два блата, но става по ниска, а така с 4 блага има височина и изглежда още по-добре.
https://www.joyofbaking.com/
https://www.homecookingadventure.com/recipes/chocolate-cake
https://www.liveinternet.ru/tags/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D1%8B%20%D0%BE%D1%82%20%D0%9E%D0%BB%D1%8C%D0%B3%D0%B0%20%D0%A8%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F/




Коментари

Популярни публикации