ЕКМЕК КАДАИФ


Обичам кадаиф. Дали ще е под формата на торта с плодове, дали само ще е залят с хубаво масло и тежък сироп, винаги е с прекрасен резултат, така и тази рецепта, която е лесна, бърза и не отнема време, също е с прекрасен резултат. Хрупкава основа от препечен кадаиф, залят с хубаво масло, следва фин крем и накрая се облива в мека сметана в компанията на запечени бадеми.

200 г -суров кадаиф
60 г - разтопено масло
100 г - запечени цели бадеми, разделени на две
СИРОП
150 г - кристална захар
120 мл - вода
1 ампула - ванилия
1/4 ч . л - махлеб
1 с . л - лимонов сок
КРЕМ
800 мл - прясно мляко
100 мл - сметана 30%
3 яйчени - жълтъка L
1 - цяло яйце L
160 г - кристарна захар
60 г - царевично нишесте
1 ч . л - екстракт ванилия
80 г - масло
настъргана лимонова кора

Започва се с приготвянето на крема, за да има възможност да се охлади достатъчно.
1. В касерола се загрява прясното мляко с половината захар.
В купа се разбиват със захарта всички яйца, до хубаво разпенване, добавя се нишестето и много хубаво се разбърква.  Разрежда се с 50 мл допълнително прясно мляко. Горещото мляко се налива към яйчената смес на струйка при непрекъснато разбъркване. Връща се цялата смес обратно в касеролата и се сварява тежък и гъст крем, при непрекъснато разбъркване. Сваля се от котлона и се прибавя маслото на кубчета, разбърква се до стопяването  му и накрая се добавя ампулата ванилия. Покрива се плътно със свежо фолио и се оставя да се охлади напълно.
2. Кадаифът се разкъсва с ръце, защото той почти винаги е на топка, а освен това аз ползвам замразен кадаиф. Винаги имам по 1 кг суров кадаиф, който замразявам и от него откъсвам съответното количество , което ми е необходимо.
Залива се с разтопеното масло, много хубаво се разбърква, ползвам две вилици, за удобство, разпределя се равномерно в керамична тавичка , или друга подходяща  26 / 20 и се пече на 160 градуса за около 30 минути. По време на печенето се разбърква, за да се уеднакви. При мен печенето беше точно 30 минути и го извадих  приятно  хрупкав  със златист цвят. Оставя се настрана.
3. Докато се пече  кадаифът се приготвя сиропа.  Захарта и водата се поставят в касерола, разбърква се, докато се стопи захарта и се оставя да къкри за 5 минути. Сваля се от котлона и се добавя лимонов сок, подправката махлеб и  ч. л . ванилия, разбърква се.   Охлажда се, това е задължително, и се излива студен върху горещия кадаиф, така че да се чуе изсъскване.  Кадаифът е залят, оставя се настрана.

4. Бадемите, така както са цели се поставят в тавичка върху хартия и се вкарват в горещата фурна, като се увеличават градусите на 180 за 10 минути. Изваждат се, леко се охлаждат и се накълцват на едро с нож. Половината от тях се посипват върху кадаифа.
5. Сметаната  се разбива до меки върхове, не е необходимо повече захар, добавят се и 4 до 5 с . л.  от охладения крем, разбива се отново.
6. Върху охладения кадаиф се разпределя първо крем, заглажда се , и отгоре се разпределя сметаната. Тя трябва да е мека и да обгръща страните на кадаифа. Посипват се останалите бадеми и се поръсва с настъргана кора лимон.
Оставя се на хладно за 1 час и е готов за сервиране.



Коментари

Популярни публикации