КЕЙК С РИКОТА И СТАФИДИ


80 г - масло на стайна температура
2 - яйца L
140 г - рикота
200 г - универсално брашно
1 ч . л - бакпулвер
щипка сол
80 г - кристална захар
80 г - светло кафява захар
настъргана кора от 1 лимон
1 пакетче - ванилин
100 г - стафиди
1 с . л - ром

Фурна - 170 градуса
Кейкова форма много добре намаслена с парче масло и леко покрита с брашно и размер 25/12 см.
Стафидите се заливат с 50 мл  - 70 мл гореща вода , добавя се и  1 с . л  ром. Покриват се и се оставят за 15 минути. След това се отцеждат и се подсушават. Оставят се настрана до ползването им.
В купичка се изсипва цялата захар, прибавя се настърганата лимона кора и с пръсти се втрива в захарта. Така се получава още по приятен и силен аромат на лимонова кора.
В купа с миксер се разбива маслото за около 5 минути. Прибавя се  захарта с лимоновата кора и се разбива за около 3 - 4 минути, или до хубав пухкав крем. Едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбива за около 1 минута. Добавя се и рикотата, разбива се.
Брашното се пресява с бакпулвера и солта и се добавя на 2 порции, разбърква се с шпатула. Накрая се добавят и подсушените стафиди и отново се разбърква с шпатула, за да се разпределят правилно. Получава се тежко тесто.
Изсипва се във формата , заглажда се.
Пече се на 170 градуса за около 70 - 75  минути, или до суха клечка поставена по средата на кейка.
Изважда се, охлажда се за 10 - 15 минути в самата форма , а след това напълно се охлажда върху решетка.

https://www.russianfood.com/blogs/?id=216687






Коментари

Популярни публикации