БРИОШ С КРЕМ ПАСТИЧЕРА И ЧЕРЕШИ АМАРЕНА


250 мл- топло прясно мляко
8 г - суха мая
80 г - кристална захар
1 - яйце L
80 мл - олио
500 г - универсално брашно + до 1 с . л  още
20 г - разтопено масло
Крем Пастичера
3 - яйчени жълтъци L
500 мл - прясно мляко
100 г - кристална захар
50 г - царевично нишесте
1 ч . л -  екстракт ванилия
настъргана лимонова кора

Фурна - 175 градуса
Плоска тава от фурната покрита с хартия за печене.
КРЕМ
В купа се поставят жълтъците и захарта. Разбиват се до побеляване с телена бъркалка.  Добавя се около 50 мл прясно мляко и царевичното нишесте. Разбърква се много хубаво до гладка смес.
Прясното мляко се сгорещява до точка на кипене и се сипва на струйка към жълтъците при непрекъснато разбиване. Сместа се връща обратно в тенджерата и се поставя на умерен котлон , да се сваря гъст крем при непрекъснато разбъркване.
Сваля се от котлона и се прибавя ванилията, и лимоновата кора,  разбърква се. Покрива се плътно със свежо фолио и се оставя да се охлади напълно.
БРИОШ
В купата на миксера се изсипва млякото и се добавя сухата мая. Разбърква се с телена бъркалка,  докато се разтвори маята. Прибавя се захарта и яйцето, и се разбива с перката на миксера. Добавя се олиото , сменят се бъркалките,  поставя се куката за измесване на тесто и постепенно се добавя брашното. Измесва се тесто на средна скорост на миксера за около 12 - 15 минути , или докато образува хубаво топка тесто. Изважда се и се прехвърля в намаслена дълбока купа. Покрива се и се оставя да втаса за около 1 - 2 часа. Трябва добре да изпълни купата.

Втасалото тесто се изважда и с ръце се оформя на правоъгълник около 30/ 40 см. За улеснение ползвах точилка.  В средата по дължина се разрязва на 2 части, без да се срязва в горната част тестото, да се  образуват се две парчета тесто и се отдалечават едно от друго, за да не залепват. Всяко отрязано парче се разрязва с резец за пица на 3 ленти. Тези три ленти се сплитат на обикновена плитка. Събират се двете оформени плитки в една,  като се усукват една в друга. Готовата плитка се прехвърля в тавата върху хартия за печене и се намазва с разтопено масло. Оставя се да засъхне и отново се намазва. Оформената плитка се оставя да втаса за около 1 час.
Около 200 г охладен крем се поставя в пош с отворена звезда. Поставя се крем във всяка гънка на плитката на бриоша по диагонал, само отгоре.  Ще остане количество крем и се запазва, ще ни трябва за по-късно. Поставят се на разстояние и черешите. Отстрани се поръсва с малко кристална захар.
Оформения Бриош се поставя в затоплена на фурна на 175 градуса и се пече за около 30- 35 минути, или до суха клечка поставена по средата на сладкиша.
Изважда се от фурната и се охлажда.
Останалия крем се поставя , като се натиска накрайника  в бриоша и се пошира навътре крем.
Нарязва се на дебели филии, които са пълни с разкошен крем.
https://www.pinterest.com.au/pin/862087553641791555/
Не очаквах толкова добър сладкиш да се получи, на шега го работих, затова и не поставих  оригиналните череши Амарена, уж да си ги запазя, за по- добър и фин сладкиш,  защото трудно у нас се намират, а и са на висока цена, а и едно бурканче на Фабри е доста скъпо, а са малко черешите, но направих  определено грешка, като сложих замразени череши, но този разкошен Бриош  заслужаваше по една оригинална череша да добавя.  Не че не може и с обикновени череши,  може и с вишни, но черешата Амарена по красиво стои, тя е огромна и красиво лъскава,  нищо, за друг път ще си зная и ще поправя тази малка грешка.




Коментари

Популярни публикации