НОВОГОДИШНА МАСЛЕНА ПОГАЧА


около 1 кг  - универсално брашно, може и малко по-малко ,зависимост от вида на брашното. При приготвянето на погачата при мен беше точно 900 г.
42 г - свежа мая, или 11 г суха мая
2 ч . л - кристална захар
4 - яйца L
4 с . л .- зехтин Екстра Върджин
300 мл - топло прясно мляко
2 ч . л - сол
около 100 г масло на стайна температура
яйце за намазване разбито с 1 ч . л. олио и 1 ч . л. прясно мляко
сусам за поръсване

Фурна 175 градуса
Дълбока тава около 28 - 30 см  намаслена и покрита с хартия за печене.
В купата на миксера се натрошава маята, залива се с  малко топла вода, добавят се лъжичките захар и 2 с . л брашно и  се разбива  с телена бъркалка, да се разтвори маята. Покрива се и се оставя да се активира за около 15-20 минути.
Към активираната мая се прибавят яйцата , зехтина, солта и млякото. Завърта се с перката на миксера и на порции се прибавя брашното, омесва се с куката за месене на тесто, докато образува хубава топка тесто, около 12-15 минути на средна скорост на миксера.  Ако се прецени , че тестото е все още меко и не може да се образува хубава топка тесто , се добавят още 1 до 2 с . л брашно.
Измесеното тесто се изважда и се поставя в  голяма и дълбока намаслена купа с малко зехтин, покрива се и се оставя да втаса , докато изпълни купата, около 1 до 2 часа зависимост от температурата на помещението. Хубаво е тестото само да втаса, да се вдигне, не препоръчвам втасване във фурната, не е необходимо да втасва насила.
Втасалото тесто се дели на 2 части . Едната част се разточва върху, малко брашно на правоъгълник около 50 /25 см . Другата част се покрива с фолио за да не изсъхва.
С пръсти се намазва изцяло с мекото масло.  Завива се на руло , изравнява се отстрани и се запазват парчетата и се нарязва на филийки около 1 пръст дебелина. Всяка филийка се подрежда в тавата от външната й страна с леко застъпване. Ако останат филийки се разполагат на втори ред, също със застъпване.
Останалото парче тесто се дели на две части. Едната се разточва на малък правоъгълник,  около  17 см. в дължина и около  13-15 см във височина.  Намазва се изцяло  с масло.  Мислено парчето тесто се  разрязва до половината, а другата страна вече с резец за пица се разрязва само по средата на разрези около 7 см , без да се стига до края. От плътната страна се завива на руло и се поставя по средата на тавата. Така се процедира и с другото парче тесто, също се поставя по средата на тавата.  Отделените парчета тесто се поставят по средата на погачата, като цвете, като розичка се оформят, въпрос на избор е.


Подредената погача се покрива и оставя да втаса отново, докато изпълни тавата.
Намазва се с яйце разбито с малкото олио и прясно мляко и се поръсва със сусам.
Пече се на 180 градуса за около 45- 50 минути или до суха клечка поставена по средата на погачата.
По идея от "Вкусно  с Йоли" - http://yoli-www.blogspot.com/2010/01/blog-post.html








Коментари

Популярни публикации