ПЕЧЕНИ КАРТОФИ ПО ШВЕДСКИ - HASSELBACK POTATOES


5 - 6  средна големина - картофи
2 с . л  - зехтин Екстра Върджин
50 г - масло
2 - 3 щипки - сол
1/2 ч . л . смлян черен пипер
1/2 ч . л - суха мащерка
1/4 ч . л -сух розмарин
2 - 3 стръка - наситнен свеж магданоз
1/4 ч . л - кайенски пипер
щипка- две сух -  чесън
щипка - две -  италиански сухи подправки

Фурна 200 градуса
Керамична форма или друга подходяща,  покрита с хартия за печене - 28/17 см
Картофите не се обелват , а много добре се измиват под течаща вода.  Подсушават се и се поставят между две дървени дъски, може да се ползват и дървени шишчета Прорязват се с нож  на около 2 до 3 мм, така , че да не са прорязани до края, затова се поставят и дъските, за да ограничава напълно разрезите. Поставят се в тавичката,  намазват се посредством четка със зехтин и се посоляват със сол и черен пипер. 
Поставят се във фурната на 200 градуса за около 40 - 45 минути.
Междувременно  в топилка се разтопява маслото, добавят се по избор билки, добавих тези изброените в рецептата и се разбърква.
След определеното време на печене се изваждат картофите и с четка добре се намазват с разтопеното масло с билките, така че да влиза и между разрезите. По време на печенето разрезите леко се отварят  и не е трудно да проникне маслената смес.
Допичат се за още 40 минути. \Може внимателно да се прободе картоф и ако влиза острието на ножа  спокойно се изваждат.
Сервират се като гарнитура към печено месо, или самостоятелно за една лека вечеря.
Сервирах ги към печени на скара кюфтенца.



Коментари

Популярни публикации