ПЕЧЕНИ КАРТОФИ ПО ШВЕДСКИ - HASSELBACK POTATOES
5 - 6 средна големина - картофи
2 с . л - зехтин Екстра Върджин
50 г - масло
2 - 3 щипки - сол
1/2 ч . л . смлян черен пипер
1/2 ч . л - суха мащерка
1/4 ч . л -сух розмарин
2 - 3 стръка - наситнен свеж магданоз
1/4 ч . л - кайенски пипер
щипка- две сух - чесън
щипка - две - италиански сухи подправки
Фурна 200 градуса
Керамична форма или друга подходяща, покрита с хартия за печене - 28/17 см
Картофите не се обелват , а много добре се измиват под течаща вода. Подсушават се и се поставят между две дървени дъски, може да се ползват и дървени шишчета Прорязват се с нож на около 2 до 3 мм, така , че да не са прорязани до края, затова се поставят и дъските, за да ограничава напълно разрезите. Поставят се в тавичката, намазват се посредством четка със зехтин и се посоляват със сол и черен пипер.
Поставят се във фурната на 200 градуса за около 40 - 45 минути.
Междувременно в топилка се разтопява маслото, добавят се по избор билки, добавих тези изброените в рецептата и се разбърква.
След определеното време на печене се изваждат картофите и с четка добре се намазват с разтопеното масло с билките, така че да влиза и между разрезите. По време на печенето разрезите леко се отварят и не е трудно да проникне маслената смес.
Допичат се за още 40 минути. \Може внимателно да се прободе картоф и ако влиза острието на ножа спокойно се изваждат.
Сервират се като гарнитура към печено месо, или самостоятелно за една лека вечеря.
Сервирах ги към печени на скара кюфтенца.
Коментари