ЯХНИЯ ПИХЕЛЩАЙНЕР (PIHELSHTAYNER)


Тази рецепта за яхния  "Пихелщайнер"идва от Бавария- Германия. По принцип се приготвя с три вида месо, свинско, телешко и говеждо и много кореноплодни зеленчуци. Яхнията е влязла в  златната колекция на 100 - те най-известни ястия от цял свят.
Не успях да намеря подходящото говеждо, това е трудна мисия в нашата страна, затова съм я приготвила основно със свинско-плешка и малко имах месо от телешки джолан. Получи се наистина разкошна яхния, заслужава си вниманието.

500 г - свинска плешка на едри кубчета
250 г - телешко от джолан на едри кубчета
2 стръка - селъри на едро нарязани
1 скилида - чесън нарязан на ситно
2 големи глави - лук нарязани на дребни кубчета
2 големи - моркова нарязани на шайби
1 корен - пащърнак на шайби
100 г - целина  на дребни кубчета
100 г - бяло зеле нарязани на ситно
1 червена - чушка нарязана на дребни кубчета
около 600 г - картофи нарязани на едри кубчета
1 ч. л - червен пипер
1 ч . л - суха майорана
1 ч . л - семена на кимион
1 ч . л - суха мащерка
1 - дафинов лист
1 ч . л - сол
1/2 ч . л - смлян черен пипер и няколко зърна от микс на черен пипер
около 100 мл - олио
1 с . л - масло
1 литър - зеленчуков бульон
магданоз за поръска

Месото и двата вида, се почиства от всякакви жилки , подсушава се в домакинска хартия и нарязва на едри кубчета.
Зеленчуците се почистват и нарязват. Нека да са на отделни купчини, защото се добавят ред по ред.
В дълбока тенджера се загрява мазнината, олиото и малкото масло.  Слага се месото да се запечати от всички страни за около 7 - 8 минути. По всяка вероятност то ще пусне вода, така че нека да остане  само на  мазнина. Добавя се лукът, разбърква се за 3 - 4 минути , докато омекне и се прибавят всички сухи подправки, разбърква се . Оставя се на умерен котлон за 1 - 2 минути.

Тенджерата се сваля от котлона и се добавят зеленчуците на пластове върху месото, като най-отгоре са картофите. Не се разбърква , а само се притиска с ръка навътре. Към бульонът се добавя сол ,  смлян черен пипер, микс от зърна на черен пипер и дафинов лист. Излива се върху подредената яхния. Похлупва се с капак и се оставя да къкри на слаб котлон за около 1.30 часа. Ако е необходимо по време на готвенето може да се добави още малко топла вода.
Яхнията Пихелщайнер се сервира  гореща в дълбоки супени чинии и по избор с наситнен магданоз.
По идея на http://ilianabalk.blogspot.com/2020/01/pihelshtayner.html
https://www.kulinarno-joana.com/author/joana/




Коментари

Популярни публикации