WALDORF SALAD - САЛАТА УОЛДОРФ


Рецептата, която предлагам е за Waldorf salad, която е представена за първи път през 1893 г в хотел Waldorf-Astoria на благотворителен бал. Представянето й минава със забележителен успех и много се  харесва. По това време основните й съставки са били само ябълки , селъри и грозде, представена е само като плодова салата. Много по-късно  през далечната 1928 г е поднесена пак основно с плодовете, но са добавени орехи , майонеза, стафиди. върху канепе от зелена салата.
Днес има много варианти на тази забележителна салата, но основата от ябълки , селъри и грозде никога не се променя.
Представям рецепта с доста промени като допълнения, но са запазени основните плодове.

СОС
160 г - заквасена сметана
100 г - майонеза
2 с . л - ябълков сайдер
1 ч . л - дижонска горчица
1 ч . л - мед
1/2  ч. л - сол
1/4 ч . л - смлян бял пипер
1/2 ч . л - кайенски пипер
изцеден сок от 1/2 лимон
САЛАТА
400 г - сварен нахут
2 стръка - селъри
1 зелена - ябълка  нарязана на  много тънки филийки, средна големина
1 червена - ябълка нарязана на много тънки филийки, средна големина
ябълките по възможност да са със сладко-кисел вкус
140 г - тъмно грозде без семки, разполовено
70 г - запечени орехи
1 шепа - стафиди
зелена салата за сервиране
допълнително бял пипер за поръска
В дълбока купа се смесват съставките за дресинга и много хубаво се разбъркват. Ако е необходимо се добавя още малко лимонов сок, въпрос на вкус. Оставя се настрана.
Орехите се запичат в сух тиган за кратко, а след това се накълцват на едро.

Ябълките не се обелват , а само се нарязват на много тънки филийки. Поставят се в купа и се заливат със сок от 1/2 лимон. Добавят се и разполовените зърна грозде,  ако има семки те предварително се отстраняват, следват орехите, нарязаното на тънки шайби селъри и шепата стафиди. Накрая се добавя и изцедената, изплакната консерва нахут. Съставки хубаво се разбъркват и се заливат с дресинга, отново се разбърква внимателно, за да не се счупят филийките ябълки. Купата се поставя в хладилник за 1 час. Преди да се сервира се изважда на стайна температура за 15-20 минути.
Сервира се върху лист зелена салата.
https://akispetretzikis.com/




Коментари

Популярни публикации