ГАЛАКТОБУРЕКО - ГРЪЦКАТА БАНИЦА С КРЕМ И ЗАХАРЕН СИРОП


СИРОП
400 г - бяла кристална захар
400 г - светло кафява захар
450 мл - вода
1 пръчка - канела
тънко изрязани  кори от 1 лимон и сок от 1/2 лимон
75 г - мед
КРЕМ
4 - яйца L
120 г - бяла кристална захар
500 мл - сметана 35%
500 мл - прясно мляко
щипка сол
1 с . л - ванилия екстракт
170 г - семола
100 г - масло
220 г - разтопено масло за корите
450 г - кори за баница

Фурна - 160 градуса
Правоъгълна форма намаслена с 2 с . л разтопено масло посредством четка с размер 35/40 см.
СИРОП
В касерола се изсипват двата вида захар, разбира се, че може да се ползва само бяла кристална захар, но това решение за двата вида захар си е напълно мое, водата , пръчката канела и целите изрязани лимонови кори. Поставя се на умерен котлон да кипне и веднага се сваля от котлона, прибавя се меда, разбърква се и се добавя сок от 1/2 лимон.  Оставя се настрани да се охлади напълно.
КРЕМ
В касерола се загрява  прясното мляко  с половината от захарта, щипката сол  и сметаната до точка на кипене. Изсипва се семолата и се сварява гъст, тежък крем при непрекъснато разбъркване. Става много бързо за около 2 -3 минути е готов .  Сваля се от котлона и се добавя лъжицата ванилия, разбърква се и се прибавят 100 г масло. Разбърква се докато се стопи и се оставя на студено да се охлади, не напълно , да е приятно топъл.
В купата на миксера се счукват яйцата и се разбиват с останалата половинка захар до плътен тежък крем на висока скорост на миксера за 4 - 5 минути. Сместа трябва да пада от бъркалката на панделка.  При ниска скорост на миксера се прибавя охладения крем от семолата и се продължава да се разбива, докато се приеме, това са 2 до 3 минути.  Оставя се настрана.
Отварят се корите, маслото от 220 г се разтопява и се охлажда до стайна температура.
Намаслява се тавичката много хубаво, включително и стените и с 2 с . л разтопено масло
Първата кора се поставя до половината на тавичката и страните и трябва да излизат извън формата. Прибавя се още една кора, за да попълни дъното на тавичката, като също страните й да  са извън .Покапва се с масло с повече масло, не се намазват с четка, а само се покапват, така баницата ще бухне и корите няма да се слепват. Поставя се следваща цяла  кора и също се покапва с масло. Така се изброяват 5 бр. кори. Сега се излиза цялото количество крем, разпределя се. Похлупва се в корите,  които са извън формата, те не могат напълно да затворят баницата, но е достатъчно и се покапват отново с масло. Следва поставянето на следващите кори, като всяка се покапва с мазнината. Последната кора се подпъхва под всички кори, да се оформи голямо пакетче,  много добре се намасляват страните и самата кора и се разрязва на парчета, квадрати/правоъгълници, по избор. С останалото масло се намазва изцяло баницата.
Пече се на 160 градуса за около 60 - 70 минути с вентилатор.

След като е готова и е с хубав тъмно златист цвят се изважда от фурната и веднага се залива със сироп, трябва да изсъска от горещината. Оставя се настрана да попие добре,  за около 60 - 80 минути.
Гръцката баница с крем и сироп Галактобуреко е готова за сервиране.
https://akispetretzikis.com/en/recipes/



Коментари

Популярни публикации