ТАРТ С ЯГОДИ В ШОКОЛАД


300 г - универсално брашно
100 г - пудра захар
щипка сол
180 г - студено масло на кубчета
1 - яйце L
1 с . л - студена вода
ПЪЛНЕЖ
1 кг - ягоди, ползвах замразени
2 с . л - кристална захар
2 ч . л - царевично нишесте
200 г - шоколадов кувертюр, нарязан на едро
100 г - запечени лешници, смлени на едро
и още
1 жълтък с 1 с . л вода за намазване
пудра захар

Фурна - 180 градуса
Тарт - форма с подвижно дъно, добре намаслена и леко покрита с брашно и размер 22/32 см.
В купа се смесва брашното, пудрата захар и щипката сол, разбъркват се. Отгоре се поставя студеното масло и с ръчен блендер или с пръстите на ръката се довежда до трохи. Добавя се яйцето и се омесва тесто. За да може да се спои се добавя 1 с . л . студена вода. Омесва се гладко тесто, поставя се във фолио, оформя се на диск и се оставя в хладилник за 1-2 часа. Тестото трябва добре да е стегнало,  за да е по-лесно разточването му.
През това време на изчакване се приготвят ягодите. Ползвах замразени ягоди, които поставих в тенджера, без да ги размразявам, на умерен котлон. След като се разтопят се  добавят  2 с . л кристална захар. Разбъркват се внимателно , за да не се разкъсат плодовете, и се оставят за заврат на умерен котлон,  само за 5 минути. Времето се измерва след като кипне сместа.  Към края на готвенето им се добавят 2 ч . л разтворено в студена вода нишесте, разбъркват се и се свалят от котлона. Оставят се настрана до пълното им охлаждане.
Охладеното тесто се разточва между две хартии,  с дебелина 3 мм, ако е необходимо се поръсва с брашно , за да не лепи по точилката, но при мен не беше необходимо, добре се разточи. За равномерно разточване ползвам оразмеряваща  точилка, която го разточи точно на 3 мм. Върху разточеното тесто, първо се поставя основата на тарта и се изрязва по големината й. Обръща се  с хартията и тестото е добре прилепнало към дъното й. Поставя се във формата.  От изрезките оформям борд, ленти,  с дебелина 3 мм. и ширина колкото е борда на формата, при мен е 3.5 см. Ползва се линийка за добро оразмеряване.  Залепям го по края на формата,  като оформям борда по реброваната част и с пръсти го прилепвам към  към основата. Това е най-лесния начин да се оформи добра основа и добър реброван борд, разбира се, че може тестото да се навие на точилката и да се прехвърли във формата, но понякога ми се разкъсва на места,  и затова ползвам този начин на оформяне и при него грешка никога не се получава, въпрос на начин и практика. Изрезките от тестото ще потрябват на по-късен етап, затова се оставят в хладилник. Оформеното тесто се надупчва с вилица, покрива се с хартия за печене и се посипват бобени зърна или перли за печене, за да се извърши т.нар. "спяпо печене.". Формата се поставя в гореща фурна на 180 градуса за около 15 минути. Изважда се, отстранява се хартията със зърната и се охлажда, за кратко.

Върху изпеченият  тарт се поставят половината от ягодите , подреждат се на случаен принцип. Отгоре се посипват с  нарязан на едро кувертюр , като се редува със смлените  на едро лешници.  Отново върху шоколадовата плънка се поставят останалите ягоди. Готовата форма се оставя на хладно, докато се оформи декорацията от изрезките.
Охладените изрезки се разточват с дебелина 3 мм и от тях се изрязват форми по избор. Изрязах такива форми на сърца, както беше показано в оригиналната рецепта. Подреждат  се на случаен принцип. |Намазват се с жълтък разбит с малкото вода.
Пече се на 180 градуса за около 40 - 50 минути.
Изважда се и се охлажда с самата форма, а след това се освобождава от нея.
При сервиране се посипва с малко пудра захар.
https://akispetretzikis.com/


- тарт формата която е показана в оригиналната рецепта е кръгла с размер 24 см. Нямам такъв размер, моята е 20 см е и прекалено малка, затова приготвих сладкиша в правоъгълна форма. Няма проблем да се приготви във форма по избор.
- в оригиналната рецепта не се ползват свежи /замразени ягоди, а ягодово сладко и то 500 г, което е прекалено  много.  Смятам, че ползването на свежи ягоди е в пъти по-добре, но както са приготвени предварително за кратко на котлон, защото сладкото е прекалено сладко и ще ми е в повече, а има и полу-сладък кувертюр, съвсем достатъчна е тази захар посочена от мен.
- мерки/количествата  са изключително точни при приготвянето на тестото.
- в оригиналната рецепта няма "сляпо печене", директно се поставя плънката.  Но с практиката през годините се научих и уверих,  че при маслените теста/тартове то е необходимо, така планката стои отгоре, не потъва в тестото, то не се разводнява и стои много хрупкаво и свежо, въпрос на избор, това е само като съвет.





Коментари

Популярни публикации