ПОСТНА СУПА СЪС ЗАСТРОЙКА


1 голяма глава - лук
2 големи - моркова
1 - зелена чушка
1 - червена чушка
2 големи - картофа
1 голям стрък - селъри
1 ч . л - сол
50 мл - зехтин Екстра Върджин
1 малка скилида - чесън
суха мащерка
зърна черен пипер на вкус
1 топка- фиде
щипка-две настъргано индийско орехче
ЗАСТРОЙКА
400 г - кисело мляко
1 - яйчен жълтък
1 с . л - универсално брашно
пеперончино

Нарязва се лукът възможно най-ситно. На едро ренде се настъргва червената чушката и един морков.  Чесънът се нарязва на тънки филийки, почти прозрачни.  Картофите се почистват и нарязват на големи кубчета, също и зелената чушка и селърито.
В тенджера се задушават в зехтин лука, чесъна,  настърганите морков и чушката, до омекване.  Посоляват се. Добавят се картофите, овалват се в мазнината, добавя се зелената чушката на кубчета, вторият морков, селърито, няколко зърна черен пипер за аромат,  настърганото индийско орехче,  и мащерката, разбъркват се.  Заливат се с  гореща вода около 2 литра и се оставят на умерен котлон, докато омекнат напълно  зеленчуците. Накрая се добавя и фидето и се готви още за 1 до 2 минути. Сваля се от котлона.
В купа се изсипва киселото мляко, добавя се един жълтък и лъжицата брашно. Хубаво се разбърква. Към тях се прибавя 1 черпак от супата при разбъркване, за да се темперира. След като е добавена почти половината от супата се връща обратно в тенджерата, разбърква се.  Посипва се с наситнен магданоз и по избор лютиво пеперончино.
Супата е готова за сервиране с филийка препечен  хляб.



Коментари

Популярни публикации