ТЕЛЕШКО ВАРЕНО


Телешко варено  у дома много се харесва тази супа., ако може да се нарече супа.  Истинското телешко варено  се прави като се даде възможност на телешкото месо да доминира  с аромат и  вкусово. Това не е супа, въпреки че е в раздел супи. Ако беше супа вероятно ще се нарича телешка супа. Телешкото варено няма необходимост от много подправки. Не се добавя магданоз, той няма място тук. Също и доматите, които понякога се срещат из рецептите.  Приготвя се от телешки джолан, малко зеленчуци и това е, не се  добавя и заменя с нищо друго.  Може и да е от телешко месо, но тогава няма да е телешко варено, а супа с телешко месо. Причината е , че в джолана има костен мозък , който придава аромата и вкуса на бульона който е много полезен.
Джоланът се вари на няколко пъти, като при мен  се изхвърля  първата вода. След това се налива нова и след като заври се отпенва с решетъчна лъжица. Въпрос на чест е на всяка домакиня телешкото варено да е бистро.
Едно горещо, силно телешко варено може да оправи зимното настроение на всеки. И така преминавам към рецептата, която ползвам в моята кухня.

1.200 г - телешки джолан нарязан на дискове
400 г - картофи
3 големи - моркова
1 малка глава - лук
100 - 120 г  г  голяма парче - целина от глава
няколко зърна черен пипер за вкус
2 ч . л - сол
2 ч . л - масло

Първо се измива джолана под студена вода. Подсушава се. Поставя се в дълбока тенджера с вода която да го покрива. Кипва се на котлон и водата се изхвърля. Отново се налива достатъчно  вода до месото,  оставя се да заври и се отпенва с решетъчна лъжица.  След това се  добавя  сол и  няколко зърна черен пипер, главичката лук , тя е само за аромати и след като е сварено месото се отстранява,  и се оставя на умерен котлон да ври, докато се свари напълно месото, или започне да се отделя от костта. Ако е необходимо по време на готвенето се добавя още малко гореща вода.  Готовото месо се изважда и от него се отделят костите, месото се почиства от големите жилки и се връща обратно в тенджерата. Добавят се почистените картофи нарязани на големи кубчета, целината на кубчета ,  и морковите нарязани на клинове.  Добавя се вода да покрие месото и зеленчуците и се оставя на умерен котлон да се сварят напълно.
Накрая се добавя малкото масло, то е само за аромат и нищо повече.
Сервира се горещо.
При някои рецепти след като е готово месото и следва да се добавят зеленчуците се добавя и костният мозък, но аз не го правя, въпрос на избор и вкус.



Коментари

Популярни публикации