РАЗКОШНИ ТУРСКИ МНОГОЛИСТНИ КРОАСАНИ


2 - яйца, отделя се един жълтък за намазване
500 мл - топло прясно мляко
3 ч . л - кристална захар
1 ч. л - сол
1125 г - универсално брашно
11 г - суха мая
за намазване на тестото
175 г - масло на стайна температура
сладко по избор или шоколад за пълнеж, но може и да не се добавя.
1 жълтък с 1 ч . л - прясно мляко за намазване
сусам, мак за поръска

Тестото се измесва на ръка, така е дадено по рецепта, но за удобство съм ползвала планетарен миксер.
Фурна 180 градуса.
Плоска тава покрита с хартия за печене.
В топлото прясно мляко се разтваря маята заедно със захарта.  По принцип сухата мая не се активира предварително, но аз го правя, за да съм напълно сигурна, че е в срок и е действаща, това не пречи изобщо.
В купата на миксера се изсипва брашното, добавя се солта и се разбърква с куката за месене на тесто. Налива се млякото при непрекъснато размесвате, следват яйцата и започва да се добавя на порции брашното. Замесва се тесто на средна скорост на миксера , или докато обере напълно стените на купата и тя стане "чиста", за около 15 минути. Трябва да се оформи хубава мека топка тесто. Изважда се и се прехвърля в леко намаслена купа с малко масло, покрива се и се оставя да втаса във фурната на включена светлина. Тестото ще втасва докато изпълни купата.

Втасалото тесто се  оформя на дебело руло и се дели на две части. Нарязва се на 18 бр парчета, които се оформят на топчета.Всяко топче тесто се разточва с големина на сервизна чиния. Намазва се с масло, може да се ползва плосък нож, а може и направо с пръстите на ръката. Подреждат се намазаните питки на 2 купчини, по 9 питки една върху друга , като последната се намазва и обръща върху другите,  леко се притискат. Оставят се на студено за около 20 - 30 минути. След като са охладени достатъчно всяка купчина се разточва на кора посредством точилка върху малко брашно, посипва се и отгоре.  
Всеки кръг се разрязва на 16 бр триъгълници. 
Тук е момента да се избере дали да се постави по 1/2 ч . л  сладко или шоколад, по избор. Моите кифлички половината са със сладко от горски ягоди, а другата половина с Нутела. Завиват се на кроасани. 
Подреждат се в тавата върху хартията. намазват се с жълтък разбит с малкото прясно мляко. поръсват се със семена по избор.
Пече се в затоплена фурна на 180-190 градуса за около 30 - 40 минути.
http://samozagladni.blogspot.com/




Коментари

Популярни публикации