ОРИГИНАЛНА РЕЦЕПТА ЗА АВСТРИЙСКИ ЯБЪЛКОВ ЩРУДЕЛ


Рецептата, която предлагам е за класически австрийски ябълков щрудел, от областта Южен Тирол.  Фино, нежно маслено тесто с прекрасна консистенция, топи се в устата и богата плънка от ябълки и много ядки. Много е лесно изпълнението, за около 30 - 40 минути бях готова, а печенето , това вече си е отделно. Има един недостатък, малко е количеството, приготвих го така както е по рецепта с  200 г брашно, напълно недостатъчно за този прекрасен разточен маслен щрудел. Заслужава си да се опита. Преминавам към рецептата, тя е свалена от италиански кулинарен сайт и най-отдолу ще поставя източник.

200 г - универсално брашно
щипка сол
75 мл - топла вода
50 г - разтопено масло
ПЛЪНКА
около 1 кг - ябълки със сладко-кисел вкус
100 мл - лимонов сок
50 - разтопено масло
4 - 5 с.  л - галета
50 г - стафиди
1 пакетче - ванилин
50 г - бадеми
50 г - кедрови ядки/орехи
канела
1 яйце за намазване
пудра захар за поръска

Фурна  180 градуса
Плоска тава покрита с хартия за печене.
Стафидите се заливат с 50 - 60 мл гореща вода и се оставят настрана. След 15 - 20 минути се отцеждат и подсушават с домакинска хартия.
Ядките се нарязват грубо с нож, оставят се настрана до ползването им.
ТЕСТО
Маслото се разтопява, охлажда се.
В купа се изсипва брашното,  разтопеното масло, и солта, разбърква се и се добавя топлата вода. Омесва се тесто. Тестото е грубо и твърдо. Не се добавя повече течност.
Докато се омесва тестото в дълбока тенджера, ползвах чугунена тенджера, защото тя по дълго време задържа топлината, а тя е необходима, се сипва до половината вода. Поставя се на силен котлон да заври. Изхвърля се водата и се поставя омесеното тесто  завито в хартия за печене. Похлупва се с капак и се оставя за 30 минути. Така тестото ще стане меко и удобно за разточване.

Докато се изчаква се приготвя ябълковата плънка. Ябълките се обелват и нарязват на големи кубчета. Поставят се в купа, посипват се със захарта, ванилина и лимоновия сок, разбъркват се добре и се оставят за 10 минути,  при периодично разбъркване. След това се изсипват в голям тиган и се готвят на висока температура за 3 минути, след като заври течността, времето се измерва след завирането им. Свалят се от котлона и се отцеждат много хубаво. Бих искала тук да добавя, че може би е подходящо да са около 800 г ябълки, защото при килограм остават около 2 - 3 с . л , не може цялото количество да се побере върху тестото, но не е грешка и да са в повече, специално аз останалите лъжици чудесно ги хапнах.
Разтопяват се и останалите 50 г масло.
Тестото се изважда от тенджерата, вече се е превърнало в мека топка удобна за работа. Разточва се на правоъгълник с дебелина около 2 - 3 мм. За тази цел аз ползвам размерна точилка, но тъй като не всеки разполага с такава го измерих със сантиметър , или - 35/37 на 28/30, но не по-малко от 35 см, за да може да се прихлупят стените му и да стане хубаво руло.
Намазва се с половината от разтопеното масло и се поръсва с галета. Ябълковата плънка се разпределя по средата, поръсва се с канела на вкус , следват ядките и стафидите. От страни на тестото остава незапълнени около 2 - 3  свободни. С помощта на хартията се завива на руло. Оформя се с ръце. Краищата на тестото се намазват с жълтък,  за да може да се залепят добре. След като е оформено се намазва с останалото масло.
Пече се на 180 градуса, общо 50 минути,  като след първите 30 минути се изважда и се намазва с разбитото яйце и се вкарва обратно във фурната за още 20 минути.
Изважда се и се охлажда напълно. Поръсва се обилно с пудра захар.
Моето италиано - австрийски ябълков щрудел е напълно готов. Разрязах го на дебели филийки.
Получава се фино, нежно, тъничко маслено тесто с богата ябълкова  плънка и много ядки.
https://blog.giallozafferano.it/dulcisinforno/



Коментари

Популярни публикации