МЕДЕНИ МОЛДОВСКИ КИФЛИ - ОСМОРКИ


600  г - универсално брашно
25 г - свежа мая, или 2 1/2 ч . - суха
1/2 ч . л - сол
2 - яйца L
200 г - кристална захар
1/2 ампула - ром
настъргана кора от 1 лимон и 1 портокал
250 мл - топло мляко
80 г - разтопено масло
СИРОП
300 мл - вода
130 г - кристална захар
1 пръчка - канела
тънко изрязани лимонови кори от 1 лимон и 1/2 портокал
1 с . л - ромова есенция
и още
течен мед и смлени орехи за поръска

Фурна 180 градуса
Плоска тава покрита с хартия за печене.
Първо се приготвя захарен сироп, за да има достатъчно време да се охлади напълно.
В тенджера се изсипва захарта, водата , изрязаните тънко кори от цитруси, пръчката канела и се поставя на умерен котлон да заври. Намалява се температурата и се оставя да къкри за 5 - 7 минути. Оставя се настрана.
В купа се разбърква маята , топлото прясно мляко с 1 с . л. захар и 1 с . л.  брашно. Покрива се купичката и се оставя да се активира маята за 20 минути.
В дълбока купа се пресява брашното, добавят се яйцата по средата, солта, настърганите кори от цитруси, разтопеното масло, ромовата есенция и останалата захар. Разбърква се първо с вилица, а след това се омесва гладко тесто, за около 15 минути.
Намаслява се купа с  малко олио и се поставя тестото, покрива се и се изчаква да увеличи обема си за около 1 час.
Втасалото тесто се дели на 10 равни части. За да бъдат равни по размер първо си измерих тестото на кантарче, при мен беше 1270 т  и го разделих на 127 г всяко парче тесто. Всяко парче тесто се оформя на фитил с дължина около 35 см, не е проблем и да е малко по-дълго. Фитилчето се завива на осморка. Подреждат се готово оформените кифли в тава покрита с хартия за печене. Оставят се за втасат за още 20 - 30 минути.

Преди да се вкарат във фурната се намазват с разбито яйце с 1 с . л  прясно мляко.
Пече се на 180 градуса до хубаво зачервяване на кифлите или до суха клечка поставена в средата на тестото и ако излезе напълно чиста кифлите се изваждат.
Готовите кифли се изваждат от фурната и се охлаждат.
Всяка охладена кифла се потопява в сиропа, обръща се два - три пъти и се изважда. Подреждат се кифлите и посредством четка се намазват с течен мед. Поръсват се със смлени орехи.
https://www.delicatese.net/






Коментари

Популярни публикации