ДУЦВЕТЕН ИТАЛИАНСКИ КЕЙК


3 -  яйца L
120 г  + 50 г - кристална захар
200 мл - студено прясна мляко
90 мл - зехтин Екстра Върджин
300 г - универсално брашно
1 ч . л - екстракт ванилия
2 ч . л - бакпулвер
70 г - пълномаслено какао
бадеми
шоколадови капки

Фурна 180 градуса
Кръгла тортена форма с ринг, намаслена с парче масло и посипана с малко брашно и покрита с хартия за печене.
В купата на миксера се разпенват много добре яйцата. Добавя се 120 г захар и се разбиват до плътен крем. На струйка се добавя зехтина и ванилията. Брашното се разбърква с бакпулвера и се добавя на две - три порции при разбъркване с шпатула, като се редува с половината от млякото.  Кейковата смес се дели на две части. Към едната се добавя разбърканото какао с останалата 50 г захар и останалото мляко, ако е прекалено суха сместа се добавя още малко прясно мляко. Разбърква се добре.
По средата на формата се поставя огнеупорна чаша, за да може да раздели добре тестото.

Едновременно във формата, около чашата,  се изсипват двата вида смеси. Върху бялата част се разхвърлят шоколадовите капки, а върху какаовата се посипват нарязани бадеми или половинка орехи.
Формата се поставя в загрява фурна на 180 градуса и се пече за около 30-35 минути, или до суха клечка поставена в средата.
Изважда се от фурната, охлажда се за 15 - 20 минути и се освобождава формата. Охлажда се напълно.
https://www.cookist.com/





Коментари

Популярни публикации