КЕЙК С ЧЕРВЕНИ БОРОВИНКИ


Много добра рецепта от индийската кухня, автор е Jayanthy Asokan. Кейкът е в английски стил и това е съвсем разбираемо ,  с мека и влажна структура и с  добре разпределени боровинки. Всяка хапка се допълва от сладко-тръпчив вкус на боровинките, също така и с хрупкава  плътна захарна глазура. Много лесна рецепта, и  перфектна за чаша силно хубаво кафе, защо не и силен ароматен чай.

375 г - универсално брашно
120 г - пудра захар
155 г - масло на стайна температура
3 - яйца L на стайна температура
240 мл - прясно мляко на стайна температура
1 1/2 ч . л - бакпулвер
1 с . л - екстракт ванилия.
1/4 ч . л - сол
150 г - сухи червени боровинки
ГЛАЗУРА
120 г - пудра захар
1 до 2 ч . л прясно мляко.

Фурна - 180 градуса
Две кейкови форми, добре намаслени с парче масло , покрити с малко брашно и на дъното с хартия за печене. 28/12 см.
В купата на миксера се разбива маслото до крем. Добавя се пудрата захар и отново се разбива до изсветляване, около 3 - 4 минути. Яйцата се добавят едно по едно и хубаво се разбива след всяко за по 1 минута.  Пресява се брашното с бакпулвера и солта. Добавя се на три порции,  като се редува с прясното мляко, на ниска скорост на миксера,  завършва се с брашно.  Добавя се ванилията и боровинките и се разбърква добре с шпатула, за да се разпределят правилно из сместа. Кейковото тесто се дели на две равни части и се разпределя в двете форми. Това се прави за да не се издигне прекалено по време на печенето и  след това да се постави по гладка глазура, но реших, че е излишно това разделяне на тестото и го изсипах само в една форма. Наистина по време на печенето кейковото тестото много се подува и разпуква отгоре и моята глазура не стана така гладка, както би трябвало да бъде, но това си е мой избор.
Пече се на 170 - 180  градуса - ако са две формите за около 20 - 25 минути, но ако е единична печенето продължава за около 50 минути или до суха клечка поставена по средата на тестото.
Изважда се, охлажда се за 15 минути в самата форма и се изважда върху решетка. Оставя се да се охлади напълно.

ГЛАЗУРА
В купичка се изсипва пудрата захар и се добавят 1 до 2 ч . л прясно мляко. Разбърква се така, че да стане гъста смес, всичко е по преценка и избор. Залива се отгоре, нека да се стече по стените на кейка. Оставя се за се стегне за няколко часа.
https://platetopalateblog.com/?page_id=41







Коментари

Популярни публикации