ГРАТЕН ДОФИНУА - GRATIN DAUPHINOIS
Предлагам лесна рецепта и напълно достатъчна за една лека вечеря. Този гратен може да се предложи както самостоятелно със зелена салата , така и като гарнитура, по избор е.
600 г - картофи
2 с . л - масло
2 скилиди - чесън
1 - дафинов лист
СОС
200 мл - сметана 20%
150 мл - прясно мляко
1 ч. л - сол
щипка- две - настъргано индийско орехче
1/2 ч . л - смлян черен пипер
СОС
В купа се смесват сметаната, прясното мляко, солта, индийското орехче и черен пипер, разбъркват се и се оставят настрана.
Картофите се обелват и нарязват на филийки около 2 - 3 мм. Подреждат се в намаслена с масло тавичка, моята форма е керамична 28/18 см и е напълно достатъчна, като леко се застъпват. Върху тях се разхвърлят нарязан на люспи чесън и малкото масло на кубчета. Заливат се със соса. Добавя се и дафинов лист за аромат.
Пече се на 180 градуса за около 45 -50 минути, до хубаво златист загар.
Сервира се горещо с малко наситнен магданоз в компанията на хубава зелена салата.
Коментари