ГРАТЕН С КАРТОФИ, ЛУК, ДОМАТИ И СИРЕНЕ


Много обичам картофи. Под каквато и форма да са сготвени винаги са ми вкусни. Този гратен днес го видях, най отдолу ще посоча и източник,  и ми свърши прекрасна работа като гарнитура, към едни купешки наденички. За мен основно бяха картофите със зелена салата, а за другите наденички с допълнение картофите.

4 - големи картофи
2 - домата
2 с . л - галета
1 голяма глава - червен лук
4 с. л - настърган пармезан
риган, сол, смлян черен пипер
зехтин Екстра Върджин
Фурна - 180 градуса
Керамична форма с хартия застлана и размер 30/20 см

Картофите се почистват и нарязват на шайби около 2-3 мм.  Също и доматите около 2- 3 мм, както и лука на тънки шайби.
Формата за печене се покрива с хартия и се изсипва струйка зехтин, Посипва се малко от галетата. Отгоре се подреждат шайбите картофи, като леко се застъпват.  Посоляват се със сол и смлян черен пипер. Върху тях се разпределят шайбите домати. Поръсва се с галета, риган,  и пармезан. Ако останат още малко от зеленчуците се разпределят на втори ред отгоре, важното е да се завърши с домати. Посипва се още малко сол, галета, риган и настърган пармезан. 
Посипва се отново струйка зехтин и се добавя малко вода. 
Пече се в затоплена фурна на 180 градуса за около 40 - 45 минути. Доматките трябва за хванат силен загар, да е препечено сиренето.  
|Поднасят се като гарнитура или самостоятелно със зелена салата.
https://blog.giallozafferano.it/ricettiamoconmary/




Коментари

Популярни публикации