КОЗУНАЧЕНА ПАЛМИЕРА


250 мл - топло прясно мляко
10 г - суха мая
2 ч . л -кристална захар
40 г - разтопено малсо
40 мл - олио
3 ч . л - кристална захар
щипка - сол
10 г - ванилова захар
450 г - универсално брашно
и още
50 г - разтопено масло - за намазване
100 г - кристална захар - за посипване


Фурна - 180 градуса
Две плоски тави покрити с хартия за печене.
Работила съм изцяло с планетарен миксер, но по рецепта тестото се измесва на ръка, въпрос на избор.
В купата на миксера се изсипва маята, прясното мляко и 2 ч . л . захар. Разбърква се и се оставя да шупне, за 15  - 20 минути. По принцип , когато се ползва суха мая не е необходимо предварително да се активира, но по рецепта е така, така че спазих напълно указанията.
Към активираната мая се добавя разтопеното масло,  олиото,  3 ч . л.  захар, щипката сол и ваниловата захар. Разбърква се с телена бъркалка, колкото да се смесят продуктите. Поставя се куката за измесване и се започва добавянето на пресятото брашно. Замесва  се тесто за около 10 минути. Трябва да обере напълно стените на купата и да бъде оформено на топка. Сваля се от миксера , покрива се купата с фолио и се оставя да втаса за около 1 - 1.30 ч.
Втасалото тесто се  оформя на дебело руло. Разрязва се през половината по дължина и всяка половинка се разрязва на 6 парчета. За да са равни парчетата тесто предварително измерих на кантарче цялото тесто, при мен беше  около 720 г  и го разделих,  като се  получи по  132 г всяко парче тесто. Оформят се на топчета. Всяко топче се разточва с точилка  на правоъгълник 15/28 см  с дебелина не повече от 2 мм.  максимум до 3 мм.  Намазва се посредством силиконова четка с масло, добре се намазва навсякъде и се посипва с кристална захар. Завива се на стегнато руло. Оформя се като подкова. Прихлупва се, т.е. двата свободни края да са един върху друг. Ще покажа в галерията от снимки.


 Разрязва се от страната на сгъвката на тестото, дебелата част,  с нож през средата и внимателно се завъртат страните.

 С шпатула  се прехвърля в тавата с малко разстояние.  Краищата на тестото се завиват един в друг. Тъй като са големи палмиерите съм посочила две тави да се ползват.
Така приготвени се поставят в затоплена фурна  на 180 градуса за около 25 - 30 минути. Трябва да са хубаво запечени отгоре.
Изваждат се , за кратко се охлаждат и се поръсват с малко пудра захар.
https://www.cookist.com/



Коментари

Популярни публикации