СЕЛСКИ ХЛЯБ


20 г - свежа мая
1 1/2 ч . л - сол
1/2 ч . л - кристална захар
400 мл - вода със стайна температура
2 с . л - зехтин Екстра Върджин
около 800 г - универсално брашно
царевично брашно за поръсване

Фурна - 180 градуса
Плоска тава покрита с хартия за печене
В купичка се натрошава маята,  добавя се около 100 мл вода,  1 ч. л  захар,  1 с. л . брашно. Разбърква се, покрива се и се оставя да се активира за около 30 минути.
Пресява се брашното и се прави кладенче. В него се изсипва активиралата се мая,  зехтина , разбърква се и отстрани на брашното се добавя и солта. Налива се водата , разбърква се и по-малко се добавя брашното. Замесва се тесто, което е меко и нелепнещо. Ако се прецени , че е сухо може да се добави още вода, за да стане тестото  меко и еластично. Поставя се в купа намаслена с малко зехтин, покрива се и се оставя да втаса, докато изпълни купата, или да увеличи обема си двойно.
Втасалото тесто без да се премесва се оформя на два- три хляба. 
В тавата покрита с хартия за печене се поръсва царевично брашно. Поставят се оформените хлябове,   поръсват се  през цедка с царевично брашно и с остър нож се разрязват на три места по диагонал.  Покрива се с кърпа и се оставят да втасат за още  30 минути.
Пече се в затоплена фурна на 180 градуса за около  40 минути.



Коментари

Популярни публикации