ИТАЛИАНСКА ТОРТА "МИМОЗА" - TORTA MIMOSA


Торта "Мимоза" е италианска торта , която винаги се приготвя за 8-ми март, в чест на жените. Името си води от цветето мимоза, което се характеризира с бледо жълт красив цвят и е много нежно, но едновременно с това е  силно и здраво растение, така както се предполага за една жена, красива, нежна , но и силна. През 1946 г Съюза на италианските жени избира официално името на цветето за свой символ, а след това се създава и тортата в чест на празника.

ПАНДИШПАН
6 - яйца
щипка - сол
180 г .-кристална захар
75 г - универсално брашно
75 г- картофено нишесте/царевично
1 ч . л - екстракт ванилия
2-3 щипки - шафран за цвят/ или кулинарна жълта боя
КРЕМ
400 мл - прясно мляко
100 мл - сметана 30%
200 - сметана 35 %
4 - яйчени жълтъка
40 г - картофено/царевично нишесте
120 г - кристална захар
2 с . л - вино Марсала 
1 ч . л - екстракт ванилия
СИРОПИРАНЕ
300 мл - вода, стайна температура
2 с л - кристална захар
30 мл - ликьор Лимончело

Фурна - 170 градуса
Тортена форма с ринг  22 см и височина на стените около 7 см,  с покрито дъно  с малко масло , а след това с хартия за печене и намаслени стени с масло и покрити с малко брашно.
В купата на миксера се разбиват яйцата,  захарта, щипката сол и малкото шафран. Разбиват се на висока скорост, не по -малко от 20 минути. Сместа  трябва да изпълни купата почти до горе,  да пада на панделка от телената бъркалка, да може да рисува цифри. Трябва да е пухкав плътен крем. Прибавя се през сито брашното, внимателно се разбърква от долу нагоре с въртеливо движение и се добавя през сито и нишестето, също внимателно се разбърква. Така се приготвя класически пандишпан, без набухватели.  Сместа се изсипва във формата и се пече на 170 градуса за около  30 - 40 минути, като винаги се прави тест с дълго дървено шишче поставено по средата на сладкиша, и ако излезе сухо се изважда от фурната. Охлажда се за 15 - 20 минути в самата форма, а след това се изважда и се охлажда напълно върху решетка , като се освобождава от хартията за печене.


КРЕМ
Млякото и 100 мл сметаната се загряват до точка на кипене. В купичка се разбиват жълтъците с ванилията, захарта и нишестето. Прибавя се малко от горещото мляко при непрекъснато разбиване , а след това се връща обратно сместа в касеролата и се поставя на умерен котлон да се свари гъст крем. Сваля се от котлона, прибавя се виното Марсала  и ванилията и се разбърква. Прехвърля се в купа , покрива се плътно с фолио и се оставя напълно да се охлади.
Пандишпана след като е напълно охладен се разрязва на 4 платки. 
На средната платка се отстраняват коричките отстрани, а останалата част се нарязва на много дребни кубчета. Може да се ползва кухненска ножица, както и направих, това ме улесни много. Дребните кубчета се оставят  настрана .
Кремът се разбива с миксер , за да стане пухкав. Разбива се сметаната от 200 мл до сняг. Внимателно се прибавя към крема при разбъркване. Сместа за удобство се поставя в пош с малък накрайник 0.5  мм звезда. 
В купа се смесва водата, захарта и лимонелото.
В сервизна чиния се поставя една платка. Сиропира се със силиконова четка и то най-вече страните й , защото те са малко препечени. Сиропира се и навсякъде. С пош се поставят кръгове с крем,  така е по удобно, но не е задължително ползването на пош, разнася се сместа с шпатула. Поставя се нова платка, сиропира се, намазва се с крем и последната платка,  която също се сиропира и се намазва с крем, като се хващат и страните на тортата, заглаждат се. Отгоре  плътно се посипват трохите, които са отделени, също се поставят и отстрани на тортата. 
Готовата торта се поставя в хладилник за 1 - 2 часа. 

https://it.vlip.lv/channel/f9AAz4I4VVUxS%2BGMVUwWYNBictpbP37N.html







Коментари

Популярни публикации