ИТАЛИАНСКА ТОРТА "МИМОЗА" - TORTA MIMOSA
Торта "Мимоза" е италианска торта , която винаги се приготвя за 8-ми март, в чест на жените. Името си води от цветето мимоза, което се характеризира с бледо жълт красив цвят и е много нежно, но едновременно с това е силно и здраво растение, така както се предполага за една жена, красива, нежна , но и силна. През 1946 г Съюза на италианските жени избира официално името на цветето за свой символ, а след това се създава и тортата в чест на празника.
ПАНДИШПАН
6 - яйца
щипка - сол
180 г .-кристална захар
75 г - универсално брашно
75 г- картофено нишесте/царевично
1 ч . л - екстракт ванилия
2-3 щипки - шафран за цвят/ или кулинарна жълта боя
КРЕМ
400 мл - прясно мляко
100 мл - сметана 30%
200 - сметана 35 %
4 - яйчени жълтъка
40 г - картофено/царевично нишесте
120 г - кристална захар
2 с . л - вино Марсала
1 ч . л - екстракт ванилия
СИРОПИРАНЕ
300 мл - вода, стайна температура
2 с л - кристална захар
30 мл - ликьор Лимончело
Фурна - 170 градуса
Тортена форма с ринг 22 см и височина на стените около 7 см, с покрито дъно с малко масло , а след това с хартия за печене и намаслени стени с масло и покрити с малко брашно.
В купата на миксера се разбиват яйцата, захарта, щипката сол и малкото шафран. Разбиват се на висока скорост, не по -малко от 20 минути. Сместа трябва да изпълни купата почти до горе, да пада на панделка от телената бъркалка, да може да рисува цифри. Трябва да е пухкав плътен крем. Прибавя се през сито брашното, внимателно се разбърква от долу нагоре с въртеливо движение и се добавя през сито и нишестето, също внимателно се разбърква. Така се приготвя класически пандишпан, без набухватели. Сместа се изсипва във формата и се пече на 170 градуса за около 30 - 40 минути, като винаги се прави тест с дълго дървено шишче поставено по средата на сладкиша, и ако излезе сухо се изважда от фурната. Охлажда се за 15 - 20 минути в самата форма, а след това се изважда и се охлажда напълно върху решетка , като се освобождава от хартията за печене.
КРЕМ
Млякото и 100 мл сметаната се загряват до точка на кипене. В купичка се разбиват жълтъците с ванилията, захарта и нишестето. Прибавя се малко от горещото мляко при непрекъснато разбиване , а след това се връща обратно сместа в касеролата и се поставя на умерен котлон да се свари гъст крем. Сваля се от котлона, прибавя се виното Марсала и ванилията и се разбърква. Прехвърля се в купа , покрива се плътно с фолио и се оставя напълно да се охлади.
Пандишпана след като е напълно охладен се разрязва на 4 платки.
На средната платка се отстраняват коричките отстрани, а останалата част се нарязва на много дребни кубчета. Може да се ползва кухненска ножица, както и направих, това ме улесни много. Дребните кубчета се оставят настрана .
Кремът се разбива с миксер , за да стане пухкав. Разбива се сметаната от 200 мл до сняг. Внимателно се прибавя към крема при разбъркване. Сместа за удобство се поставя в пош с малък накрайник 0.5 мм звезда.
В купа се смесва водата, захарта и лимонелото.
В сервизна чиния се поставя една платка. Сиропира се със силиконова четка и то най-вече страните й , защото те са малко препечени. Сиропира се и навсякъде. С пош се поставят кръгове с крем, така е по удобно, но не е задължително ползването на пош, разнася се сместа с шпатула. Поставя се нова платка, сиропира се, намазва се с крем и последната платка, която също се сиропира и се намазва с крем, като се хващат и страните на тортата, заглаждат се. Отгоре плътно се посипват трохите, които са отделени, също се поставят и отстрани на тортата.
Готовата торта се поставя в хладилник за 1 - 2 часа.
https://it.vlip.lv/channel/f9AAz4I4VVUxS%2BGMVUwWYNBictpbP37N.html
Кремът се разбива с миксер , за да стане пухкав. Разбива се сметаната от 200 мл до сняг. Внимателно се прибавя към крема при разбъркване. Сместа за удобство се поставя в пош с малък накрайник 0.5 мм звезда.
В купа се смесва водата, захарта и лимонелото.
В сервизна чиния се поставя една платка. Сиропира се със силиконова четка и то най-вече страните й , защото те са малко препечени. Сиропира се и навсякъде. С пош се поставят кръгове с крем, така е по удобно, но не е задължително ползването на пош, разнася се сместа с шпатула. Поставя се нова платка, сиропира се, намазва се с крем и последната платка, която също се сиропира и се намазва с крем, като се хващат и страните на тортата, заглаждат се. Отгоре плътно се посипват трохите, които са отделени, също се поставят и отстрани на тортата.
Готовата торта се поставя в хладилник за 1 - 2 часа.
https://it.vlip.lv/channel/f9AAz4I4VVUxS%2BGMVUwWYNBictpbP37N.html
Коментари