КЕЙК - ТОРТА С ЯБЪЛКИ И ЧЕРЕШИ


4 -   яйца М - разделени на жълтъци и белтъци
150 г - масло на стайна температура
120 г - кристална захар
180 г - универсално брашно
щипка - сол
30 бр - череши, ползвала съм замразени череши
10 г- бакпулвер
1 ч . л - екстракт ванилия
4 средно големи - ябълки
настъргана кора от 1 лимон и сок от 1 лимон
пудра захар за поръсване

Фурна 180 градуса
Тортена форма с хартия на дъното около 22-24 см.
Ябълките се обелват и нарязват на филийки.  Не е необходимо да се прекалено тънки. Поставят се в купа, заливат се с лимоновия сок и се добавя малко вода. Оставят се настрана.
В купата на миксера се разбива маслото и захарта до крем. Добавят се един по един жълтъците, като след всеки добре се разбива за около  1 минута. През цедка се прибавя брашното с бакпулвера и солта. Разбива се на ниска степен на миксера,  само докато се приеме.
Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към основното тесто с шпатула.
Сместа се изсипва в тортената форма. 

Отгоре се подреждат филийките ябълки, като са прави, а не легнали, а между тях се разпределят  черешите.
Пече се на 175 - 180 градуса за около 45 - 50 минути.
Изважда се, охлажда се за около 15 минути и се освобождава формата. Оставя се напълно да се охлади и преди поднасяне се поръсва  малко пудра захар.
https://blog.giallozafferano.it/asilannablu/



Коментари

Популярни публикации