МУСАКА С МОРКОВИ, ГРАХ И КАРТОФИ


Предлагам рецепта по идея на Ивана Кръстева, като най-долу съм посочила връзка с рецептата, като малко съм променила съставките, и то най-вече в подправките, като основната идея от зеленчуци е спазена. Разкошна, свежа, пролетна, зеленчукова мусака и в добавка с пушената скаморца става още по богата, но най-хубава ще бъде ако се добави сирене проволоне, но в момента не разполагах с такова, затова се задоволих и със скаморца. 

7 - 8  - моркова
2 - картофа
200 г - грах от консерва на Bonduelle
2 ч . л - доматено пюре
3 стръка пресен - лук
щипка-две - сух риган
щипка-две - сух розмарин
щипка-две-суха мащерка
1/2 ч . л - пушен червен пипер
1/4 ч . -  кайенски пипер
1 скилида пресован - чесън
1/2 ч . л - лук на прах
шепа наситнен магданоз
100 г - пушена скаморца  на дребни кубчета 
1 ч . л - сол
1/2 ч . л - смлян черен пипер
4 с л - зехтин Екстра Върджин
ЗАЛИВКА
350 мл - прясно мляко
2 с . л - универсално брашно
2 - яйчени жълтъка
50 г - масло
щипка-две - смляно индийско орехче
босилек за поръска

Морковите се нарязват на дребни кубчета, картофите  се почистват и също се нарязват на по дребни кубчета, също и лука. 
Сгорещява се зехтин в дълбока тенджера и се  изсипват нарязаните зеленчуци. Хубаво се разбъркват и се задушават за около 5 - 6 минути. По време на готвенето им се прибавя и пасирания чесън, разбърква се,  да освободи аромата си. Добавят се картофите и граха, шепата магданоз, прибавят се и сухите билки,  черен пипер, лук на прах, каейнски пипер, смлян черен пипер, посолява се със сол, добавя се и малко топла вода.  Разбърква се и се оставя на умерен котлон за около 10 - 15 минути при периодично разбъркване. Сваля се от котлона и се се прехвърля в тавичка намаслена със зехтин. Разбърква се доматеното пюре в малко вода и се прибавя, разбърква се. Отгоре се разпределя пушената скаморца. Добавя се още малко вода, но да е до зеленчуците.
Запича се на 180 градуса да остане на мазнина.

ЗАЛИВКА
През това време се приготвя заливката, като се разтопява маслото, прибавя се брашното и енергично се разбърква. По малко се добавя хладкото прясно мляко при разбъркване. Сваля се от котлона , оставя се за 1 до 2 минути и се прибавят жълтъците при разбъркване. Добавя се  смляно индийско орехче. Заливката е готова.
След като зеленчуковата мусака е останала на мазнина се изважда от фурната и се залива с бешамела. Отново се запича до златисто.
Изважда се и се поръсва с малко босилек.
По идея на Ивана Кръстева - http://buonafurcettaivana.blogspot.com/






Коментари

Популярни публикации