НАЙ - ХУБАВИТЕ МИЛИНКИ



........... и наистина са най-хубавите милинки. Рецептата е взета от прекрасния Nikolay Penev , най отдолу ще посоча и връзка. Вярно е това, че бавно се работят, започва се от предната вечер и се продължава през деня. Втасването е от огромно значение, както и измерването до точност на продуктите, ползвах електронно кантарче за целта,  и затова се получи този прекрасен резултат, ухаят на хубаво масло, с чудесна структура на тестото и онази препечена солена коричка отгоре е завършек. Заслужава си да се пробват, единственото лошо е, че бързо свършват, поне у дома е така.



БИГА ( бига означава предварителна дълга закваска, без нея не може, това е!)
100 г - хубаво бяло брашно
100 мл - хладка вода
0.5 г - суха мая 
ОСНОВНО ТЕСТО
500 г - хубаво бяло брашно
300 мл - хладка вода
3 г - суха мая
30 г - разтопено масло
12 г - сол
50 г - разтопено масло за намазване 
200 г - сирене
ЗА НАМАЗВАНЕ ОТГОРЕ
20 г - масло
1/2 ч . л - сол
1 с . л - брашно ( за мен е малко това брашно, затова добавих още 1 с . л.  галета, така ще има повече хрупкава коричка и не съжалявам за малкото отклонение, което направих от рецептата)
жълтък с малко прясно мляко за намазване.

Фурна - 180 градуса
Кръгла тава покрита с хартия за печене , около d 30 см
БИГА:  от предната вечер се смесва 100 г брашно , 100 мл вода и сухата мая по рецепта. Разбърква се хубаво, покрива се и се оставя на стайна температура за 12 - 14 часа.
ОСНОВНО ТЕСТО
Омесва се тесто от 500 г брашно, 300 мл вода и се прибавя шупналата Бига. Покрива се и се оставя да втаса за 30 минути. 
През това време се прави смес от 3 г суха мая, 20 - 30 мл топла вода и 1 с . л  брашно. Разбърква се, покрива се  и се оставя също за 30 минути , да шупне.
След тези 30 минути се събира всичко, без солта и маслото и се омесва гладко тесто. След като тестото е образувало хубава топка се прибавя солта и разтопеното масло. Отново се измесва. Поставя се в леко намаслена купа с масло , покрива се и се оставя да втаса, за около 1 час или да изпълни купата на стайна температура.
В кръглата тава покрита с хартия за печене се натрошава сиренето, разпределя се.
От втасалото тесто се откъсват малки парчета, около 30 всяко, овалват се в разтопено масло. Подреждат се топчетата върху сиренето без да се притискат, едно до друго. Покрива се с кърпа и тавата се поставя във фурната, но само на включено осветление, тази температура от осветлението е напълно достатъчна, за да втаса отново.
ЗАЛИВКА
В малка касерола се разтопява маслото, прибавя се и брашното, добавих и 1 с . л.  галета, разбърква се до получаване на приятен кафеникав цвят. Сваля се от котлона и се добавя солта. ( спокойно може да се опита и да се увеличи още малко солта, въпрос на вкус.)
След като е втасало отново тестото, се намазва с разбит жълтък с малко прясно мляко с помощта на силиконова четка. За да се получат добри трохи от препеченото брашно с маслото е хубаво между дланите да се разтърка и да се посипе навсякъде върху милинките.
Пече се на 170 градуса с вентилатор,  за около 25 - 40  минути, зависи от фурната.
По избор се напудрят с пудра захар. 
https://www.gastronomeonline.com/






Коментари

Анета каза…
Здравейте,
В рецептата, както в другите Ви рецепти, грамажите са абсолютно точни. Спазих и останалите указания, обаче долната страна не се изпече добре. Пекох на 170 градуса на средно ниво на фурната, горен и долен реотан, 35 минути, после увеличих на 180 градуса за още 10 минути.Дали температурата от 170 градуса не е ниска или трябва да е някоя функция с вентилатор? Още повече, че на дъното на тавата има хартия и влажно сирене.
Мисля, че имам опит с хлебни изделия. Всяка седмица пека хляб с квас, така че ще пробвам пак, защото много ми харесва рецептата.
Поздрави,
Анета
PS. Бях се абонирала за Вашия блог, но от доста време не получавам съобщения на пощата си

ММ каза…
Здравейте, Анета! Благодаря, за коментара! Да, наистина е така, работя само с грамажи, не ми се получават нещата с други мерки, примерно чаши, та аз, както и всички други, имаме най-различни чаши от 50 мл до 300 мл , коя да избира, не става. Скоро се опитах да приготвя гръцко реване, като мерките бяха в чаши и използвах готварските специални метални чаши, и мога да споделя, че нищо не се получи. Направих разкошен пандишпан, точно както е по рецептата и по всяка вероятност моите специални готварски чаши измериха грешно сирота и не се получи нищо, един до някъде напоен пандишпан и нищо повече, не ставаше, така че съм се отказала категорично да ползвам чаши, а само грамажи, така ми се получават нещата.
Както съм написала в рецептата, всеки познава своята си фурна, пека само с вентилатор, така съм свикнала, задължително ще го допълня в рецептата. Вдигнете градусите на 180 и нека сиренето да е подсушено, да не е мокро и смятам, че ще се получи. При мен долната част със сиренето даже беше приятно захванала коричка, така че ще намерите правилните градуси на фурната си, за тази закуска, хубава е.
До колкото разбрах функцията за получаване на съобщения е премахната, но аз отново ще попитам, дали е така.
Поздрав! Марчева

Популярни публикации