КОЗУНАК РУСКА ПЛИТКА С БОГАТА ОРЕХОВО-ШОКОЛАДОВА ПЛЪНКА


Рецептата, която предлагам е много подходяща за наближаващите великденски празници. Това си е козунак, но оформен малко по различно, стои красиво и винаги е с богата плънка . Може още да се нарече Крънч,  но по известен е като Руска плитка.

ЗАКВАСКА
10 г - суха мая
1 с . л - кристална захар
1 с . л - универсално брашно
50 мл - топло мляко
КОЗУНАК
570 г - универсално брашно
2 - яйца L
120 г - кристална захар
1/4 ч . л - сол
70 г - разтопено масло
настъргана кора от 1 портокал
150 мл- прясно мляко
ПЛЪНКА
200 г - смлени орехи
50 г - висококачествено какао
80 г - кристална захар
100 мл - горещо прясно мляко
Фурна - 160 градуса
Плоска тава покрита с хартия за печене
В малка купичка се изсипва маята, захарта, брашното и се прибавя топлото прясно мляко. Покрива се и се оставя за 20 минути да се активира. По принцип, когато се работи със суха мая активиране не е необходимо, но така е показано в рецептата и така съм  я спазила.
В голяма купа се пресява брашното, прави се кладенче и се изсипва активираната мая, захарта, разбитите за кратко яйца, настърганата кора от портокал и прясното мляко. Добре се разбърква с дървена лъжица и се налива разтопеното масло. и се прибавя и малкото сол. Замесва се тесто, което трябва да е меко и нелепнещо.  Рецептата е много точна и брашно не е необходимо повече да се добавя. Добре омесеното тесто се  поставя в леко намаслена купа с масло, покрива се и се оставя да втаса за 1 час, или докато се увеличи двойно.
През това време на изчакване може да се подготви плънката. Орехите се смилат  по едро, добре е да се усещат. Изсипват се в купа, прибавя се захарта, какаото, разбърква се и се налива горещото прясно мляко. В началото сместа ще е по течна, но при разбъркване орехите ще я поемат и тя трябва да е добре овлажнена. Оставя се настрана.

Втасалото тесто се дели на две  равни части. За правилното им размерване първо си измерих цялото тесто на кантарче и след това количеството го раздели на две. При мен тестото общо беше 1085 г това означава по 540 г всяко парче тесто. Едното парче тесто се покрива, а другото се разточва с точилка на правоъгълник с дебелина около 2 мм.  Изравняват се страните. Плънката се разделя на две и едната част се разполага върху тестото, като краищата му остават свободни от плънка, за да може добре да прилепне едно в друго. Плънката с шпатула, удобно е и със сервизен нож, се разнася из тестото, тя не е малко и това не бива да ви плаши, така трябва да бъде. Внимателно се навива руло, оформя се и се захващат краищата с пръсти.  С остър нож се разрязва през средата, като горната част остава неразрязана. Двете половинки се сплитат една в друга, като се внимава разрязаните части да са отгоре. Краищата се захващат с пръсти. Прехвърля се в тавата и се започва разточването на другото тесто и полагането на плънката и оформянето му.
Така оформените руски плитки се оставят да втасат отново за 20 - 30 минути. След това се намазват с белтък за блясък.
Пече се на 160 -165 градуса за около 40- 50 минути,  но винаги се прави тест -проверка с дълго дървено шишче и ако излезе чисто, без полепнали трохи, Руската плитка се изважда, готова е. Оставя се да се охлади и по избор се поръсва с малко пудра захар.
https://www.youtube.com/channel/UCqKL7CE2FidSDnATbHe_2kg





Коментари

Популярни публикации