ПИЛЕ ПАРМИДЖАНА - CHICKEN PARMIGIANA


4 - пилешки гърди
2 - яйця L
2 с . л - универсално брашно
2 с . л - галета
50 г - настърган пармезан
2 ч . л - италиански подправки
ТЕСТО
140  - 160 мл - вода , стайна температура
1 ч . л - кристална захар
1 ч . л - суха мая
225 г -универсално брашно
2 ч . л - зехтин Екстра Върджин
1/2 ч . л - сол
ДОМАТЕН СОС
2 с. л - зехтин Екстра Върджин
3 скилиди - пресован чесън
1/2 ч . л - чили люспи
шепа босилек
1 литър - доматен сос
20 г - масло
1 средна по големина глава - лук
1 ч . л - сол
1 ч. л - кристална захар
и още
300 г - моцарела
150 г - настърган пармезан
Това е рецепта от италианската кухня, която скоро видях и веднага ми хареса и побързах да я приготвя за моите хора. Поднесох я за вечеря.  Получи се разкошна пилешка пармиджана. Много сочна,  ароматна, леко пикантна от чили люспите,  пилето стои разкошно между пластовете моцарела и пармезан в допълнение от ароматен босилек.

Фурна - 180 градуса
Тортена форма 24 см добре опакована отвътре с хартия за печене.
ТЕСТО
В купа се изсипва първо 140 мл вода, ако е необходимо, тестото е все още сухо ще се добавят и допълнителните 20 мл вода, 1 ч . л захар, сухата маята и се разбърква. Оставя се да шупне за 15 минути. Към шупналата мая се прибавя брашното и се омесва тесто. Поставя се в леко намаслена купа с малко зехтин, покрива се и се оставя да втаса за около 1 час.
ДОМАТЕН СОС
В дълбока тенджера се изсипва малкото зехтин, добавя се пресован чесън и чили люспите и се разбърква, за кратко,   докато пусне аромат. Налива се 1 литър доматен сок. По средата се поставя почистената глава лук, но не се нарязва, така цяла се поставя, тя е само за аромат,  по-късно ще се извади, добавя се и маслото.  Оставя се на слаб котлон да се редуцира, за около 20 - 30  минути при периодично разбъркване. Сваля се от котлона, отстранява се главата лук,  и се прибавя солта и захарта, и малко босилек. Оставя се настрана.

ПИЛЕШКИ ГЪРДИ
Пилешките гърди добре се подсушават. От по плътната им страна се разрязват , но не до края, а като пеперуда. Поставят се на голяма дървена дъска, покриват се със свежо фолио и с точилка  се начукват.
Приготвят се три чинии , като в едната са разбитите яйца, втората е с брашното, а третата с галета, настърган пармезан и италианските подправки, разбърква се.
Всяко парче от пилето се потопява първо в брашното, следват яйцата и накрая добре се овалва в галетата. Изпържват се в малко зехтин, докато се получи хубава зачервена коричка и от двете страни.  Изваждат се и се оставят настрана.
Втасалото тесто се поставя във формата , оформя се дъното и се оформя висок борд. Надупчва се с вилица и се запича на 180 градуса за 10 минути. Изважда се от фурната и започва подреждането на пармиджаната, като първо се поставят шайби от нарязаната моцарела по дъното, отгоре следва пилешкото нарязано на големи парчета, поръсва се с настърган пармезан, не го жалете, и се поставят около 3 - 4 с . л доматен сос, разпределя се.  Следва отново моцарела, големи парчета пилешки гърди,  пармезан, доматен сос и се завършва с шайби моцарела.

Запича се на 180 градуса за около 30 - 40 минути, докато  моцарелата хубаво се запече. Дали и готова пармиджаната може да се познае и по това, че тестото ще се отдели от стените на формата.
Изважда се, охлажда се за кратко и се сервира на големи торетени парчета. 
https://www.cookist.com/









Коментари

Популярни публикации