ПИКАНТНИ ПИЛЕШКИ ГЪРДИ В СМЕТАНОВ СОС ИЛИ - SPICY CHICKEN LAZONE


Spicy Chicken Lazon,  както е оригиналното заглавие на тази рецепта , е рецепта за лесно и бързо приготвяне на пилешки гърди , но с невероятен вкус.  Важното е , пилешкото добре да се овалва в сухите билки, за се запържи добре и завършва с  добавянето на  вкусен сметанов сос. Добавянето на виното е препоръчително, но се добавя наистина хубаво сухо бяло вино  и съм ползвала Pinot Grigio. Тази рецепта може да се приготви и с пилешки бутчета.

2 -  големи плътни  пилешки гърди
1 ч . л - сол, разделена
1/2 ч . л - смлян черен пипер
1/2 ч . л - чили на люспи, прах
1 ч . л - пушен червен пипер
1 ч. л - сух риган
1 ч . л - сух лук
1 скилида - пресован чесън
1 средна по големина глава - червен лук
200 мл - сметана 30 %
200 мл - пилешки бульон
100 мл - хубаво бяло сухо - вино
3 с . л . - зехтин  Екстра Върджин
наситнен магданоз



Всички сухи подправки се смесват в купа.
Пилешките гърди се подсушават с домакинска хартия и всяка се разрязва на три парчета под диагонал. Поставят се в купата с подправките и много хубаво се разбъркват,  за да полепнат по месото.
В голям тиган, но не с незалепващо покритие,  а обикновен, се сипват 3  с . л - зехтин да се сгорещи на средна температура.  Поставя се пилешкото и се готви на слаб котлон, от 9 -та степен на 5-та, за да се изпържи добре от всички страни и да захване хубава златиста коричка. Изважда се и се поставят в чиния, покриват се с фолио, за да останат топли.
В същия тиган се сипва още малко зехтин, ако е необходимо и се прибавя наситнената глава червен лук и пресован чесън. Разбърква се за 20-30 секунди,  за да отпусне ароматите си на умерен към слаб котлон, за да не прегаря. Деглазира се с виното за 1 минути и се прибавя пилешкия бульон Оставя се да се редуцира, но за кратко и се добавя сметаната. Оставя се отново да се редуцира за кратко и се връща пилешкото месо. Ако е необходимо се добавя още малко сол и се поръсва със смлян черен пипер Оставя се на котлона за 1 минута и се сваля. Поръсва се с наситнен магданоз.
https://www.recipe30.com/spicy-chicken-lazone.html/




Коментари

Популярни публикации