КОЗУНАК С МАСКАРПОНЕ И ОРЕХОВО - МАКОВА - КАКАОВА ПЛЪНКА

3 - яйца  L + 1 белтък, жълтъка за намазване с малко прясно мляко
250 г - маскарпоне
60 г - масло
40 мл - олио
100 мл - прясно мляко
250 г -. кристална захар
8 г - суха френска мая, или около 20 г свежа
400 г - универсално брашно
420 г - брашно Манитоба
1 ч . л - екстракт ванилия
2 с . л - ром
1 с . л - лимонов сок
щипка - сол
настъргана кора от 1 лимон и 1 портокал
блаширани цели бадеми
ПЛЪНКА
5 с . л  - маково семе
100  - 120 мл -  прясно мляко
2- 3 шепи напоени предварително в ром - стафиди
100 г  смлени на едро  - орехи
1 -  белтък  разбит на сняг
1 с . л -  високомаслено какао
2 - с . л - кристална захар или на вкус
1 капачка  - ром

Плънка с маково семе - Маковото семе се изсипва в горещо прясно мляко и се вари за няколко минути около 2 - 3 при разбъркване. Сваля се от котлона и с обратна лъжица леко се смачква. Може и да се смели в кафемелачка, но не го препоръчвам, поради това , че става на паста, а е приятно да се усещат малките зрънца мак. Отцежда се. Прибавят се орехите, захарта, какаото, отцедените стафиди, рома и един белтък разбит на твърд сняг. Разбърква се и се оставя настрана.
В купата на миксера се изсипват двата вида брашно, рецептата е точна и затова повече брашно не е добавяне, но нека да се има предвид, че е работено основно с планетарен миксер, и ако се работи на ръка може и да се добави още малко брашно, сухата мая, и  захарта .Разбърква се с перката на миксера. 
Яйцата се разбиват с топлото прясно мляко, ром, лимонова и портокалова кора, ванилията, лимоновия сок и се прибавя и маскарпонето. Хубаво се разбърква с телена бъркалка и бавно започва да се прибавя в купата при брашното на ниска степен на разбъркване с миксера. Измесването продължава около  15 минути, да се оформи груба топка тесто което се е отдръпнало от стените на купата,  или да "почисти" стените на купата. Ще покажа в галерията от снимки.  


Оформената топка тесто се оставя да почине за 30 минути, за да може да се развие глутена. След тези минути на почивка се започва бавно да се прибавя смесената мазнина, като се сипва на струйка в тестото при размесване на средна скорост. Размесването продължава, докато тестото стане гладко и еластично. Това ще отнеме около 20 минути.
Изважда се от купата и се оставя в леко намаслена купа с масло да втаса на около 1 - 2 часа, или докато изпълни купата.

Втасалото тесто се измерва и се дели на три равни части. 
Първата топка тесто се дели на три части и с пръсти се оформя правоъгълник. Поставя се плънката като не се щади, разнася се като се оставя 1 см отстрани без плънка, чисто .Завива се на руло. Оформят се по същия начин и останалите две топки тесто. Трите рула се заплитат. Поставят се във формата с намаслени стени и покрито дъно с хартия за печене. Оставя се да втаса отново.
Останалото тесто може по същия начин да се оформи, или да се сплете с повече фитили,, които се усукват, сплитат и се оформя козунак с кръгла форма, всичко е по избор и фантазия.
Оформените козунаци след като са втасали се намазват с жълтък разбит с малко прясно мляко. Посипват се обилно с  бадеми и  с перлена и цветна захар.
Пече се на 160 градуса за около 35 - 45 минути с вентилатор, като се прави тест-проверка с дълго дървено шишче поставено по средата.
Изваждат се , оставят се да се охладят в самите форми.











Коментари

Популярни публикации