ПАСХАЛНИ МАЗУРКИ


Това са козуначени кифлички за закуска. Въпреки че са пасхални, великденски, аз ги направих сега преди Великден, първо за да ги пробвам и второ, основно за закуска. Рецептата я видях в руски кулинарен сайт , хареса ми и веднага ги завъртях, освен това харесвам и руската кухня и всичко което съм приготвяла от шеф-руснаци е било с прекрасен резултат.  Много са хубави, меко и влажно тесто, така както трябва да е една козуначена кифла.
Кифлите съм ги измесила с планетарен миксер, въпреки че рецептата е зададена да се измесват на ръка.

500 мл - прясно мляко
3 - яйчени жълтъка М
2 цели - яйца М
80 г - масло на стайна температура
40 мл - заквасена сметана 25%
1 пакетче - ванилова захар
250 г - кристална захар
30 мл - олио
40 г - свежа мая
100 г - стафиди
850 - 950 г - универсално брашно
яйце за намазване на кифлите и перлена захар за поръска
Ще направя уточнение, за разликата на количеството на  брашното, може да е в повече, ако се измесва в планетарен миксер и по-малко, ако се измесва на ръка.Тъй като съм измесвала тестото в миксер брашното беше около 950 до 1 кг , но това е до преценка и до хубаво меко леко лепнещо тесто, това е ориентир.
В купа се излива топлото мляко с 1 с. л  от захарта , ваниловата захар и се прибавя маята. Разбърква се с телена бъркалка, докато се разтопи. Покрива се и се оставя да се активира за около 20 - 30 минути. 
Разбиват се яйцата с останалата захар до побеляване, за около 4 - 5 минути и се прибавят към активираната мая, също  и сметаната, разбърква се. Половината от брашното се добавя през сито и се разбърква с дървена лъжица или се прехвърля в купата на миксера. Замесва се грубо тесто. Прибавя се мекото масло и се омесва отново, докато се приеме. Изважда се тестото върху набрашнен плот и се измесва с останалото пресято брашно. Вече ще се оформи хубава топка тесто, като измесването продължава около 20 минути. Върху образувалата се топка тесто се излива олиото и отново се измесва , докато  напълно се приеме. Сега вече се е оформила хубаво нелепнеща топка тесто Измесването на ръка е около 20 минути. Готовото тесто се прехвърля в  леко намаслена купа , покрива се и се оставя да втаса на стайна температура, докато двойно увеличи обема си.


Втасалото тесто се изважда от купата и се прибавят стафидите и отново се размесва, за да се разпределят правилно. Оставя се да втаса отново.
От готовото втасало тесто се откъсват равни по размер парчета  , около 125 - 130 грама, между дланите се оформят на топче. Ако тесто лепи дланите са намазват с парче масло. Готовите топки се подреждат в тава върху хартия за печене. С кулинарна ножица или нож за пица се разрязват отстрани на три места без да се стига до средата. 
Така оформените топчета се оставят да втасат за около 20 минути.
Намазват се с жълтък или белтък, предпочитам да е с белтък  и се поръсват с перлена и  цветна захар.
Пече се на 180 градуса за около 20 - 25 минути.
https://www.chef.com.ua/



Коментари

Популярни публикации