МНОГОЛИСТЕН БРИОШ


Рецептата е за един превъзходен Бриош. Бриошите са близки до нашите козунаци, но не и съвсем. По принцип лесно се работят, не е толкова трудоемко, колкото нашенските козунаци, но този специално се работи бавно и си е трудоемък. Започнах го от предната вечер и днес за кафето вече беше готов. Работи се с квас, а квас нямах, не си отглеждам, но винаги си имам добра приятелка, която веднага ми даде готов. Дали ще го съхраня не зная, не работя по принцип с квас, и не намирам огромна разлика,  дали съответното печиво и с квас или с мая, да, по здравословно било, може и да е така, не споря. Така че,  за да се приготви Многолистен Бриош се започва с приготвянето на  стартер с квас.

СТАРТЕР
44 г - квас
134 г - универсално брашно
75 мл - вода , стайна температура
ОСНОВНО ТЕСТО
стартер +
340 г - брашно Манитоба
145 мл - топло прясно мляко
100 г - кристална захар
10 г - фина сол
7 г - суха мая
40 г - масло на стайна температура
1 ч . л - екстракт ванилия
настъргана кора от 1 лимон
150 г - масло на стайна температура за намазване на тестото
жълтък с малко прясно мляко за намазване
Фурна - 170 градуса
Две кейкови форми добре намаслени с парче масло и с покрито дъно с хартия за печене.
Продуктите за стартера се смесват в по -дълбока купа , разбъркват се,  покриват се с фолио и се оставят за 1 нощ.
На сутринта се замесва тесто от всички продукти (без маслото от  40 г и 150 г и солта). Грубото тесто се оставя в купата на миксера, аз работя с планетарен миксер,  за 10 - 15 минути да почине. Завърта се отново на ниска степен и се добавя маслото от 40 г на парченца,  също и солта. Оставя се да се измесва на средна скорост на миксера за около 15 минути. Изважда се от купата на миксера и се поставя в дълбока леко намаслена купа с парче масло, покрива се с фолио. През 30 минути се правят разпъвания на тестото от четирите страни, или с леко влажни или намаслени ръце се захваща от едната страна , повдига се нагоре и се прехвърля към  срещуположната страна, така от четирите страни. Това действие се повтаря общо 2 пъти. Покрива се с фолио и се оставя да втаса за около 2 часа, да изпълни купата догоре.
Втасалото тесто се дели на 4 равни по размер топки. Използвала съм електронно кантарче за размерването им.  Покриват се топките с фолио и се оставят за 15 минути.
Всяка топка се разточва тънко на дълъг правоъгълник, с дължина около 35-40 см и  с ширина около 2 разтворени длани. Тъй като брашното Манитоба прави силно еластично тестото изобщо не е проблем да се разточва и  не се прокъсва, можех още да го разточвам, това зависи основно от вида на брашното. По рецепта пише, че може и да се разточва и през машината за паста, не го направих , така че не зная как ще бъде, но това ми говореше, че тестото  трябва да е тънко разточено, около 1 мм. Така като е приготвен правоъгълника се намазва с 1/4 от кубчето масло, ( 150 г ) обилно се намазва, ще покажа в галерията от снимки. 



Навива се на стегнато руло, с ръце леко се изтегля до дълъг фитил.  Оставя се настрана и се продължава с другите топки тесто и намазването им с масло.  С нож за пица се разрязват фитилите точно по средата, да се образуват две половинки, това е едната част от плитката. След като всички  са разрязани се заплитат на плитка, общо при мен излязоха 2 броя. 
Готовите  бриоши се поставят във формите и се оставят да втасат отново за около 40 минути.

Преди да се вкарат във фурната се намазват с жълтък, ползвам само белтък за намазване,  на което и да е печиво, но това е въпрос на избор.
Пече се на 180 градуса за около 30 - 35 минути.
По време на печенето ще се забележи как маслото се топи и може да прокапе,  ако е плитка формата, така че нека да са по-дълбоки.
http://samozagladni.blogspot.com/2018/03/blog-post_5.html







Коментари

Популярни публикации