КОЗУНАЧЕНО РУЛО С РИКОТА И СЛАДКО ОТ ВИШНИ


5 - яйца + 1 белтък , а жълтъка за намазване на козунака с малко прясно мляко
320 г - кристална захар
300 мл - топло прясно мляко
11 г - суха френска  мая
100 г - масло на стайна температура
80 мл - олио
1/2 ампула - ром
1 ч . л - екстракт ванилия
2 с л - настъргана портокалова кора
500 г - универсално брашно 
500 г - брашно Манитоба
1/2 малка ч . л - сол
120 г - рикота
плодове от сладко от вишни
бланширани бадеми за поръска
брашното може да варира +/- 100 -150 г. При мен беше точно 900 г + 1 с. л.

Всички продукти трябва да са на стайна температура.
В топлото прясно мляко се прибавя маята с 2 с . л.  захар от общата. Разбърква се хубаво с телена бъркалка , покрива се с кърпа и се оставя да се активира за 10 - 15 минути.
Яйцата се разбиват с телена бъркалка с  останалата захар,  и ароматите,  докато се стопи захарта. Прибавят се към активираната мая и се разбърква.
Двата вида брашно  се разбъркват и половината от него  се изсипва в купата на миксера. Прави се кладенче и се излива течната смес, като се включва миксера на ниска степен на размесване.  По малко започва добавянето на останалото брашно, добавя се и отстрани солта.  
Включва се на по висока степен да се измесва тестото , докато образува груба топка и се отдели от стените на купата, или да "почисти" стените на купата. 

Започва да се добавя разтопената и охладена мазнина на търка струйка, като след всяко добавяне се изчаква напълно да се абсорбира от тестото. Измесването става за  около 15 - 20 минути. Тук е момента да се прецени до колко тестото лепи по ръцете и ако е необходимо се добавя още малко брашно, но много внимателно , лъжица по лъжица. При мен имаше добавяне само на 1 с . л , като измесеното брашно беше точно 900 г.
Оформеното тесто на топка се изважда от купата на миксера и се прехвърля в леко намаслена купа с парче малко. Отгоре са намазва леко с масло. Покрива се и се оставя да втаса  на стайна температура, за около  1.30  - 2  часа, или докато изпълни купата. Не препоръчвам бързото втасва в загрята фурна, така не се получават характерните конци, които се търсени при всеки козунак. Работи са бавно и спокойно.
Втасалото тесто се дели на две части, като едната е по-малка.  По-малката се разточва на правоъгълник с дължина на формата. намазва се с рикотата и се подреждат изцедените плодовете от сладкото. Завива се на руло.  Разрязва се рулото през средата и се оплита на двойна  плитка.  Прецених, че ще ми бъде изключително трудно, защото пълнежът е доста течен и по всяка вероятност ще се разлее, и няма да успея да оформя хубаво рулото,  а и не разбрах плетката точно каква е при Таня Донева на която е рецептата и затова си разточих  част от останалото тесто правоъгълник на който срязах в лек диагонал отстрани ленти, без да нарушавам целостта на средата и поставих рулото в средата. Лентите, които са отстрани ги заплетох една върху друга. Така оформих рулото. 
Поставя се във кейкова форма 35/13 см  на дъното на която сложих хартия за печене. и намазах стените с масло.
Оставя се да втаса отново за около 40 минути.
Намазва се с жълтък разбит с малко прясно мляко и се подреждат бадемите и  посипва с перлена захар .
Пече се на 160 - 165 градуса за около 45 - 50 минути, или до суха клечка поставена по средата.
Изважда се от фурната  и се оставя в самата форма да се охлади и след това се изважда.
https://tanya-www.blogspot.com/2017/04/blog-post_59.html






Коментари

Популярни публикации