ДВУЦВЕТЕН КОЗУНАК


125 мл - топло прясно мляко
25 г - свежа мая
2 ч . л - кристална захар
125 г - заквасена сметана 25%
3 - яйца L
180 г - кристална захар
1 пакетче - ванилова захар
1 с. л -  настъргани портокалови кори
1 ампула - ром
90 г - разтопено масло
30 мл - олио
400 г - брашно Манитоба
400 г - универсално брашно
240 г - сушени череши за два козунака, предварително натопени в ром
6 ч . л - високомаслено какао , като са по 3 ч . л - за всяка половинка от двата козунака
( брашното може да варира +/- 100 г )
метална кръгла форма с диаметър около 13 - 15 см  със застлано дъно с хартия за печене и високи стени от хартията

Маята се разтваря в топлото прясно мляко с 2 ч . л . захар. Разбърква се и се оставя за 15- 20 минути да се активира.
Двата вида брашна се разбъркват.
Сметаната се разбърква с телена бъркалка с ваниловата захар, есенцията ром  и настърганата портокалова кора.
Яйцата се разливат с телена бъркалка със захарта , докато се стопи. Към тях се прибавя разбитата сметана и активираната мая, разбърква се.
Цялата смес се изсипва в купата на миксера, пуска се бъркалка за тесто и започва прибавянето по малко на брашното. Омесва се за около 15 минути, или докато се събере на топка и е "почистило" стените на  купата на миксера.Тук е момента да се прецени дали е необходимо още малко брашно, ако все още лепи по пръстите на ръката, или не. Тестото трябва да е меко, еластично и малко да лепливо и евентуално, ако се добави още брашно, нека да е лъжица по лъжица, за да може да се направи правилна преценка.
По малко, на струйка започва да се добавя  разтопеното масло смесено с олиото. Нова порция мазнина се добавя след като предишната напълно е усвоена от тестото. Измесването става  на средна скорост на миксера , за около 15 - 20 минути.
Готовото измесено тесто се прехвърля в дълбока леко намаслена с масло купа Покрива се с фолио и се оставя на стайна температура за 1.30 - 2 часа., или докато изпълни купата догоре. Не препоръчвам тестото да втасва в затоплена фурна, то само бавно трябва да се вдига. Така се образуват търсените конци в козунака и се получава винаги добър резултат. Би могло да се постави във фурна, но само на включено осветление при напълно изключени градуси.
Готовото втасало тесто се прехвърля върху работен плот. Измерва се на кантарче. От него отделих 500 г тесто, което разделих на две равни части, по 250 г всяка. Едната част се измесва с 3 пълни ч . л . какао. Омесването става малко бавно, защото трудно влиза какаото  в тестото, но с малко повече търпение ще се изравни цветово. По всяка вероятност какаото се абсорбира остатъчната влагата от тестото, както винаги става когато се прибавя какао, затова ръцете се мажат с парче меко масло, така че стане гладко, меко и еластично.
Взима се бялата топка тесто и се разточва на правоъгълник 35/25 см. Със същите размери се разточва и какаовото тесто. С парче меко масло се намазват тестата посредством пръстите на ръката. Козуначеното тесто  обича масло. 
Върху разточените теста се разхвърлят отцедените череши. Леко се минава с точилката , за да залепнат. Прегъва се какаовото тесто през половината, това се прави за удобство, и се прехвърля върху бялото тесто. Отново леко се разточва за да се залепят черешите. Изравнява се отстрани. Завива се на руло от дългата страна.
С остър нож цялото руло се разрязва през средата по дължина. 
Всяка разрязана част се навива като охлюв, като разрезите са навън, едната в ляво , а другата в дясно. Избира се една навита част и се поставя върху другата, да бъдат една върху друга.
Така оформено се поставя във висока метална кръгла форма с диаметър 13 - 15 см. със застлано дъно с хартия за печени и вдигнати стени от хартията, които може да се закрепят с телбод. Отгоре се покрива с фолио, за да не съхне. Оставя се да втаса отново за около 40 минути.
Останалото тесто може да се оформи по същия начин , или да се сплете по избор.
Преди да се постави във фурната се намазва с белтък. Предпочитам намазването да става винаги с белтък, защото той по трудно прегаря за разлика от жълтъците, но е по избор.
Поставя се в затоплена фурна на 160 градуса за около 50 - 60 минути. Винаги се прави тест-проверка  суха клечка поставена по средата на козунака и ако излезе суха веднага се изважда от фурната.
Оставя се да се охлади в самата форма, а след това се оставя върху решетка.
Посипва се с пудра захар, за разкош.
https://tanya-www.blogspot.com/2017/04/blog-post_43.html




Коментари

ММ каза…
Благодаря Алби, направих го. Мога да кажа, че не е трудна рецептата, точно си е рецепта за козунак със съответните продукти, само оформянето му е по различно. Красиво стои и на вкус е чудесен. Направи го, при теб винаги всичко е чудесно! Поздрав!

Популярни публикации