ШОКОЛАДОВО - КАРАМЕЛЕН БАДЕМОВ ТАРТ


Предлагам една изключително  добра рецепта за Шоколадово - карамелен  бадемов  тарт, рецепта,  с която  може да се посрещнат гости, може да се направи за специален случай, или както аз я приготвих от...... скука. Така както си лежах на диванчето в един следобед  и разглеждах хубави рецепти, така и тази ми попадна пред погледа. Как да не я приготвя, като ми "хвана" окото от раз, така и стана. Разхвърлях кухнята и започнах. Получи се не добър , а превъзходен фин, елегантен шоколадов тарт с прекрасна мека, обвиваща карамелена подплънка в компанията на разкошна шоколадова заливка и поръсена със сол на люспи. Няма недостатък този сладкиш, освен един..... изключително калоричен, това нека да се приеме като предупреждение, да се знае. .......и така започвам да изписвам рецептата

БАДЕМОВО- ШОКОЛАДОВ МАСЛЕН  ТАРТ
160 г - универсално брашно
30 г - смлени солени бадеми
30 г - високомаслено какао
50 г - кристална захар
1/4 ч . л - кошер сол
110 г - студено масло на кубчета
1 ч . л - екстракт ванилия
1 - яйце - L
1 - 2 с . л - ледена вода
КАРАМЕЛ
300 г - кристална захар
50 мл - вода
120 мл - сметана 30 %
70 г - масло
1 ч . л - кошер сол
ШОКОЛАДОВ ГАНАШ
120 мл - сметана 30%
120 г  - черен кувертюр
ГАРНИТУРА
едра сол на люспи
Фурна - 175 - 180 градуса
Тарт-форма с подвижно дъно, с намаслени  ребровани стени - 20 см
Тъй като нямах в момента солени бадеми съм ползвала бадемово брашно, като съм прибавила 1/4 ч . л кошер сол.
1. В купа се разбърква брашното, бадемовото брашно, какаото, захарта и солта.
Прибавя се маслото на кубчета и с ръчен блендер или нож/вилица се довежда до трохи. Прибавя се яйцето и ванилията и се омесва тесто. Ако тестото не може да се събере и все още е сухо се добавят лъжиците вода, но една по една. При мен  тестото беше идеално и вода не беше необходимо да добавям. Оформя се на диск , завива се в свежо фолио и се оставя за 40 минути в хладилник ,но може и да престои за 1 нощ.
2. Охладеното тесто се разточва върху малко брашно, с около 1 - 2 см по-голямо от основата на тарта -формата  с дебелина около 3 мм. Прехвърля се във формата и се оформя първо дъното, а след това и борд по реброваната част. По принцип когато работя маслено тесто и трябва да го оформям правилно използвам малко по различен метод, като разточвам тестото на съответната дебелина по рецепта, отгоре поставям дъното на формата и изрязвам плътно,  обръщам го и вече имам идеалната основа. От изрезките си оформям ленти , които внимателно поставям между основата и борда. Леко прилепям , за да се получи идеалната форма. Това го научих от един италиански кулинар, но е въпрос на избор. След като е оформено тестото отново се поставя в хладилник за 30 минути. 
След като се е охладило тестото се набожда с вилица,  покрива с хартия за печене, насипват се бобови зърна, или перли за печене и се пече на  "сляпо печене" на 175 - 180  градуса за  15 минути. Изважда се от фурната, отстранява се хартията с  бобовите зърна и отново се допича за още 15 минути. Готово е когато се забележи, че  борда се е отделил от стените на формата.  ( ще покажа снимки, как добре се е отделило тестото от борда, за разяснение.).
3. Междувременно се приготвя карамел.
В касерола се изсипва захарта с водата. Поставя се на умерен котлон, от 9-та степен на 4 -5 та степен.  Оставя се да се карамелизира до приятен златист цвят. Сваля се от котлона  и внимателно се излива сметаната,  получава се силно кипене. Връща се на слаб котлон напълно да се разтопи,  при разбъркване с дървена лъжица до напълно гладък  карамел. След като е готов се сваля от котлона, прибавя се маслото на кубчета и солта, разбърква се.  Охлажда се за кратко и се изсипва в изпечената шоколадовата кора. Оставя се на стайна температура малко  да се охлади , а след това се оставя в хладилник за около 4 - 5 часа. ( като съвет да се приеме, след като е изсипан карамела и предстои да се прехвърли в хладилник е добре под формата да се постави лист хартия за печене, защото от горещината на карамела е съвсем възможно много леко да прокапе през шоколадовата кора.)



4. Загрява се сметаната до точка на кипене. Прибавя се нарязания шоколад, оставя се за минута, а след това се разбърква, докато се стопи напълно. Излива се в шоколадовия тарт върху карамела, разпределя се с леко поклащане на формата.
Оставя се в хладилник най-малко за  3 часа.
Преди сервиране се посипва с малко едра сол на люспи.
https://www.homecookingadventure.com/






Коментари

Популярни публикации