ТАФЧЕ - ГРАФЧЕ


500 г - сварен бял боб
300 мл - вода от боба
2 с . л  - доматено пюре
2 глави - стар лук, наситнени

1 с . л - пушен червен пипер
зехтин Екстра Върджин или олио за готвене
1 ч . л - сол
1/2 ч . л - универсални подправки
1 ч . л - смлян черен пипер
1 скилида -  чесън
1  - дафинов лист 
Бобът се сварява до пълна готовност
В тенджера с дебело дъно се сипва зехтин/ олио  и се прибавя наситнения лук да се задуши на умерен котлон. Добавя се  лъжицата червен пипер , разбърква се и се оставя за няколко секунди да се ароматизира. 
Изсипва се бобът, доматеното пюре, черният пипер, накълцаната на много ситно скилидата чесън, и дафиновия лист .  Прибавя се и водата от боба. , и ако се прецени , че не е достатъчна се добавя още малко гореща вода. Оставя се да къкри за около 10 - 15 минути на умерен котлон, при периодично разбъркване,  а след това се изсипва в керамична тавичка. 
Отгоре се нареждат няколко тънки филийки домати.
Запича се на 180 градуса за около 30 минути.
Изважда се и по избор се поръсва с щипка- две джоджен и магданоз, въпреки че по рецепта сърбите не добавят, а това е оригинална сръбска рецепта .





Коментари

Популярни публикации