БРИОШ ПЛИТКА С ЛЕШНИКОВ КРЕМ


Ето че наближава времето за направа на домашни козунаци. Обичам да работя козунак, да усещам под пръстите си онова меко, еластично и ухаещо тесто, което играе като живо и се поддава на различни форми. Има още малко време до Великден и затова направих друг вид козунак, или Бриош с лешников пълнеж. Общо взето и двата вида сладкиши са много близки, замесва се тесто с мая, оставя се да втаса, оформя се, полага се плънка по избор и се пече. За мен бриошът е европейски вид козунак, вярно е, че е с по лека структура, по фин, по ефирен от нашите рецепти, които са малко по тежки, тестото не е толкова фино и ефирно, но който и да се направи винаги са хубави.

500 г - универсално брашно
250 мл - прясно мляко
1 - яйце L
80 г - кристална захар
8 г - суха мая
60 мл - олио
шоколадов лешников крем
Фурна -  170 градуса
Форма за кейк 28/12 см добре намаслена с парче масло и леко покрита с малко брашно.
В купа се изсипва млякото, захарта, олиото, яйцето и сухата мая. Разбърква се с телена бъркалка. На порции се прибавя брашното, като малко се оставя от брашното за доомесване върху работен плот,  и се разбърква с дървена лъжица, докато се образува грубо тесто. Изважда се от купата и се омесва хубава топка тесто с останалото брашно. Поставя се в леко намаслена  купа с масло, обръща се няколко пъти за да се намасли от маслото, покрива се и се оставя да втаса. Втасването може да бъде във фурната само на включено осветление. Никога не препоръчвам втасване в предварително загрята фурна, не е необходимо бързане, нека втасването да бъде бавно, да се разгръща маята и да образува добри глутенови връзки при измесването. Най-доброто втасване става на нормална стайна температура около 22 - 23 градуса.
Втасалото тесто се изважда и с ръце се оформя на правоъгълник с дължината на формата, около 28 см  и  ширина около 35 см  Не е необходимо да е тънко тестото, нека да е по плътно. Така като е разположено в правоъгълник се разрязва на 3 широки ленти, без да се разрязва в горната им част, там остава цяло парче тесто. По средата на лентата се поставят чаени лъжички лешников крем ,  разпределят се. Може да се ползва  Нутела или друг вид , ще покажа в галерията от снимки кой крем ползвам. Много е близък до нутелата, като консистенция  са едни и същи,  но има по - добър състав, няма палмова мазнина. Не ще щади поставянето на шоколада, нека да са пълни чаени лъжички. 


Захващат се краищата на лентата и се  защипват една в друга.  
След като са готови се заплитат на обикновена плитка. Оформеното тесто се поставя във формата и се намазва с разтопено масло. Оставя се да втаса докато изпълни формата.

Пече се в затоплена фурна на 170 градуса за около 30 - 35 минути.
Изважда се ,охлажда се и се прехвърля върху решетка. Оставя се напълно да се охлади.
За декорация се ползва отново лешников крем който с шприц се нанася в гънките на плетката.









Коментари

Популярни публикации