БРИОШ РОЗА ОТ MANTUA


БРИОШ
300 г - универсално брашно
150 мл - топло прясно мляко
60 г - кристална захар
3 - яйчени жълтъка L
12 г - свежа мая, или 1 ч . л суха мая
3 с . л - зехтин Екстра Върджин
настъргана кора от 1 лимон
1 ч . л - екстракт ванилия
щипка - сол
КРЕМ С МАСЛО И ЗАХАР
120 г - масло на стайна температура
120 г - кристална захар
Фурна - 160 градуса
Кръгла форма около 22 - 23 см покрита с хартия за печене
В купа се разбърква топлото прясно мляко, маята, ванилията и 120 г от брашното. Покрива се и се оставя да се активира за около 20  - 30 минути.
Жълтъците, захарта, и лимоновата кора се  разбиват с К образната бъркалка, докато се стопи захарта. Добавя се останалото брашно, активираната мая, лъжиците зехтин и солта. Замесва се тесто на средна скорост на миксера за около 10 -12 минути, или докато се отдели от стените на купата на миксера. Ако тестото е прекалено лепливо по пръстите на ръката е възможно да се добави до 1 с . л брашно, но при мен не беше необходимо. Получи се перфектно меко, леко лепеше по пръстите, но така е напълно възможно и редно. 

Омесеното тесто се прехвърля в леко намаслена купа и се оставя на стайна температура да втаса , за около 2 - часа, докато напълно изпълни купата. Възможно е да се остави във фурната,  но само на включено осветление и напълно изключени градуси, така малко по-бързо ще втаса. Никога не препоръчвам втасването да става в затоплена фурна, защото така се променя качеството и структурата на тестото. Едно тесто с мая трябва да втасва бавно и спокойно, основно на стайна температура.
Междувременно се изважда маслото от хладилника и се оставя  на стайна температура. След като е добре омекнало се разбива с миксер със захарта до крем. 
Втасалото тесто се разточва върху малко брашно, за да не лепи по плота,  на правоъгълник приблизително около 35/30 см. с дебелина около 1/2 см. Страните се изравняват с шпатула - стъргалка.
Намазва се с масления крем, като се оставят свободни страните около 1/2 см. 

От дългата страна се завива на руло, като се почиства от брашното, като се помага с шпатулата, на места е възможно леко да се е залепило по плота. Оформя се на руло  и се размерва. От рулото трябва да се отрежат 10 парчета по 5 см.  За да има правилно отрязване и да не се смачква с нож е добре да се разрязва с конец за шиене, който се промушва отдолу прехвърлят се двата края, стяга се и се откъсва, разрязва тестото, става много лесно и е елементарно. Получават се добре оформени малки парчета тесто. 
Подреждат се във формата с малко разстояние едно от друго, като по средата се поставя само едно парче тесто. По време на втасването, което е още 1 час парчетата тесто ще се съберат едно до друго.
Пече се на затоплена фурна на 160 градуса за около 60 минути, като след първите 20 - 25 минути е добре да се покрие отгоре с фолио  , за да не прегори. Винаги се прави тест-проверка с дълго дървено шишче поставено в средата на бриоша и ако излезе сухо означава , че е  изпечен напълно.
Изважда се от фурната, охлажда се за 15 - 20 минути и се изважда върху решетка.
Преди да се сервира леко се напудря с малко пудра захар.
https://blog.giallozafferano.it/dulcisinforno/




Коментари

Популярни публикации