TRES LECHES CAKE - ТОРТА "ТРИТЕ МЛЕКА"


Това е опростена версия на известната торта - "TRES LECHES".  Произхода е от Латинска Америка, но също така се приготвя и в Испания и Мексико, но в крайна сметка това е без значение, защото тортата е с превъзходен вкус. В допълнение се ползва и ром, който дава онзи разкошен вкус и аромат, но би могло да се замени с лимонова кора, ванилия , но ще се променят вкусовете. Също така се ползват и три вида млека, пълномаслено  прясно мляко, гъсто кондензирано мляко със захар и сметана в голямо количество за заливка.
Тортата е влажна и с богат вкус с допълнение на препечени люспи от  кокос.

ПАНДИШПАН
6 - яйца L
100 г - кристална захар
170 г - универсално брашно
ЗАЛИВКА
200 мл  - сметана 35 %
400 мл - това е 1 консерва кондензирано мляко със захар
240 мл - пълномаслено прясно мляко
4 с . л - тъмен ром
ПОКРИТИЕ
350 мл - сметана 35%
1 ч  л - ванилия екстракт
3 с. л - пудра захар
100 г - кокосови люспи/чипс
Фурна - 170 градуса
Квадратна форма добре намаслена с парче масло и покрита с малко брашно 20/20 см.
В купата на миксера или ръчен такъв се разбиват на най-висока скорост яйцата и захарта, за около 8 - 10 минути. Сместа трябва да пада от бъркалката тежко и да може да рисува цифра. На малки порции се прибавя брашното през цедка и се разбърква с въртеливо движение отдолу нагоре с шпатула. Не бива да се губи обема на сместа.
Готовата смес се изсипва във формата и се удря няколко пъти в плота, 2 - 3 пъти, за да излязат балончетата въздух.
Пече се на 170 - 175 градуса за около 20 - 25 минути. Прави се тест проверка с дълго дървено шишче  поставено в средата на тортата и ако излезе чисто без трохи се изважда от фурната . При мен печенето беше точно 25 минути.


Докато се пече тортата се приготвя заливката , като прясното мляко, сметаната , рома и кондензираното мляко се разбъркват с телена бъркалка.  Оставят се настрана.
След като се извади от фурната веднага, още гореща,  се надупчва с вилица и се залива посредством малък черпак с млечната смес. Тя ще попие бързо, и се оставя за 30 минути на стайна температура да се охлади , а след това се покрива със свежо фолио и се оставя в хладилник за 1 час , аз я оставих за 1 нощ, не е проблем.
В сух тиган се изсипват кокосовите люспи и се запичат на ниска температура. Свалят се от котлона и се прехвърлят в студена чиния. Оставят се настрана.
Добре охладената торта се  поставя на водна баня , без да докосва дъното на формата врящата вода за 30 до 60 секунди. Така лесно ще може да се обърне в сервизна чиния. За уточнение,  не я поставих на водна баня, защото на дъното на формата, въпреки, че беше добре намаслено и покрито с малко брашно бях поставила и хартия за печене, така че лесно я обърнах в сервизната чиния.
Сметаната , захарта и ванилията се разбива на висока скорост до сняг.
С помощта на счупената шпатула, не зная точно как се нарича тази шпатула, или сервизен нож се нанася цялата сметана, като се хващат и страните на тортата. Не се заглажда тортата, а се оставя грубо , като се потупва леко със супена лъжица или  със самата шпатула,  и веднага се вдига, образуват се като малки вълнички.  Посипва се обилно с препечените кокосови люспи, също и отстрани.
Тортата се оставя за 1 час в хладилник.
Нарязва се на големи квадрати.
https://www.recipe30.com/leches-tres-cake-simple-recipe.html/








Коментари

Популярни публикации