ЯГОДОВ ТАРТ


Дойде и времето на ягодите, най-сетне.
Обичам ги тези малки вкусни плодове, мога да изям невероятно количество и пак окото ми ще бъде в тях. Харесвам и сладкиши с ягоди и винаги се получават леки и много ароматни десерти, съвсем пролетно ми става, и как да не завъртя нещо леко и пролетно, а ако е и със сметана още по-добре,  защото ягодите и сметаната са като любовниците, силно се обичат и с много страст, та така и ягодите и сметаната......и започвам....... 
КРЕМ
250 г -  заквасена сметана
250 мл - сметана 35 %
250 г  - кварк (или 125 г рикота/извара + 125 г заквасена сметана)
6 с . л - пудра захар
сок и настъргана кора от 1/2 лимон
500 г - свежи ягоди
ТАРТ
250 г - универсално брашно
100 г - студено масло  на кубчета
75 г . кристална захар
1 пакетче - ванилова захар
1 - яйце L
Форма за тарт с ребровани стени -  с основа 30/20 см
В купа се изсипва брашното, захарта, ваниловата захар и отгоре се прибавя маслото на кубчета. В ръчен блендер, вилица , нож се довежда до трохи. Прибавя се яйцето и бързо се омесва гладко тесто. Ако не може да се събере и е прекалено сухо се добавя 1 до 2 с . л студена вода. Тестото бързо ще се събере. Оформя се на диск , завива се във фолио и се оставя в хладилник за 30 минути. 
Охладеното тесто се разточва върху малко брашно, като се поръсва и отгоре , за да не лепи по точилката,  на правоъгълник с размер основата на тарта или 30 см. Отгоре се поставя основата, изрязва  се и се обръща , поставя се във формата. Основата е готова. От изрезките се оформят ленти, които се залепят по борда на тарта, като леко се притискат към основата. Надупчва се с вилица.  
Отгоре се поставя хартия за печене, напълва се с бобени зърна и се извършва "сляпо" печене във фурната на 180 градуса за 15 минути. 
Изважда се от фурната, отстранява се хартията с бобените зърна и се допича за още 15 - 20 минути, или докато стените добре се отдръпнат от борда. Изважда се и се оставя настрана.
КРЕМ
Лимоновата кора се настъргва и се изстисква сока на лимона.
У нас кварк не се продава, затова се приготвя от извара, аз ползвам винаги рикота, но това е по избор и заквасена сметана. Разбърква се и се оставя до ползването и.
В купа се изсипва по рецепта заквасената сметана,  кварка, лимоновата кора и сок, пудрата захар и това се разбива с телена бъркалка до гладък крем.
Разбива се с миксер сметаната до сняг. Внимателно се прибавя към основния сметанов крем, разбърква се с шпатула. Цялата смес се изсипва с маслената кора, заглажда се и се оставя в хладилник за 30 - 40 минути.
През това време се нарязват ягодите и след като е охладен сладкиша се посипват ягодите отгоре на случаен принцип.  Покрива се със свежо фолио и отново се оставя в хладилник, за 3 - 4 часа или  най-добре за 1 нощ.
По идея от https://harryandlexy.com/vkusnichko/lakomstva/tartiipaiove/shveicarska-yagodova-tarta/






Коментари

Популярни публикации