БАНИЦА С ГОТОВИ КОРИ И ГОРЕЩА ВОДА


Рецептата е за обикновена баница с готови кори, но със заливка от яйца и гореща вода. 
Рецептата от никъде не е копирана и затова няма и източник, тя си е напълно моя, само е преразказана преди доста години от приятелка. Пуснала съм я в "ГотвачБГ" през 2018 година и задължително със снимка.
Баницата няма  добавки като  кисело мляко, сода, бакпулвер , много елементарно се приготвя , но е с прекрасен резултат.
400 г - турски кори за баница ( предпочитам да работя печива с турски кори, не за друго, а защото са по фини, нямат помежду си много брашно, не са залепнали една за друга корите, не са разкъсани, както често ми се случва с друг вид кори, но е въпрос на избор и основно наличие  в магазина, разбира се, че може да се работи и с друг вид  фини кори).

150 г - разтопено масло
50 мл - зехтин Екстра Върджин
350 г - сирене
6 - яйца L
300 мл - вряща вода
Маслото се разтопява заедно със зехтина.
Сиренето се раздробява.
Добре се намаслява тавичката за печене.
Всяка кора обилно се покапва с мазнина, не се мажат корите, а се покапват , за да може да има въздух между тях, иначе се слепват. Подреждат се добре намаслени 5 бр кори и се посипва половината от сиренето. Следват нови 5 бр добре  намаслени кори и се посипва останалото сирене и следват останалите кори.
Яйцата се разбиват с телена бъркалка и се налива при непрекъснато енергично разбиване врящата вода. Ако се разбиват достатъчно енергично яйцата няма да се пресекат, но ако се случи не е голям проблем, заливката също се ползва. Яйчената смес  се излива върху разрязаната на големи квадрати баница.
Оставя се за 10  - 15 минути да поеме течността.
Пече се в затоплена на 180 градуса за около 30 - 40 минути или до хубаво зачервяване.




Коментари

Популярни публикации