ШОКОЛАДОВА МАГИЧЕСКА ТОРТА


Тази рецепта я видях  публикувана по случай  Деня на майката, който се празнува в Италия, през месец май.  Това е един от най-хубавите италиански празници,  в който се изразява   благодарност към майката,  за това  че е дала живот , за грижите които е полагала и продължава да полага, и на този ден винаги се носи подарък и нещо сладко за разкош. Това е един благодарствен жест към жената която ни е отгледала.

500 мл - пълномаслено прясно мляко затоплено до 40 градуса
65 г - брашно 00
150 г - кристална захар
2 с.  л . - студена вода
3 с . л . прясно изцеден - лимонов сок
4 - яйца  М - на стайна температура
125 г - разтопено масло
50 г - високомаслено какао
1 ч . л - екстракт ванилия
щипка сол
пудра захар за поръска
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
Жълтъците се разбиват  в купата на миксера на висока скорост, като се добавя по малко и захарта до плътен крем, или да увеличат видимо обема си, или сместа да пада от бъркалките на панделка.  След около 7 - 8  минути се добавя студената вода, ванилията и солта. На тънка струйка се прибавя разтопеното масло при непрекъснато разбиване. Намалява се скоростта на  миксера и се добавя през цедка брашното и какаото, като се редуват с прясното мляко. Сместа ще прилича на супа, но точно такава трябва да бъде.
Белтъците се разбиват с лимоновия сок до меки върхове. Добавят се към течната смес и с шпатула добре се разбърква. Съвсем възможно е да останат малки топченца от разбитите белтъци, това не е проблем.
Цялата смес се изсипва в квадратна форма 20/20 см 22/22 см изцяло покрита с хартия за печене.
Пече се точно на 150 градуса за около 70 - 80 минути. При мен печенето беше точно 80 минути. Винаги се прави тест -проверка с дълго дървено шишче поставено в средата на сладкиша и ако излезе сухо сладкиша веднага се изважда. Бъдете търпеливи наистина се пече много бавно, но е сладкиш с  превъзходен вкус.
Изважда се от фурната и се охлажда напълно в самата форма, а след това се оставя в хладилник за 2 часа.
По избор се поръсва с пудра захар, въпреки че тя бързо попива, защото този сладкиш е много влажен.
Сервира се на малки квадратни парчета.
https://www.solo-dolce.com/?fbclid=IwAR0AS34T1SrbNK8oBwr50bePifc8pGXUyxs2Lc91I4-UYoOV42yH_d3KGro


Коментари

Популярни публикации