ЛЕСЕН ДОМАШЕН ХЛЯБ


Рецептата която предлагам е много интересна за приготвяне. Работи се изцяло в найлоново пликче, а ако пликчето има и цип отгоре още по-лесно и удобно. Аз нямах в момента такова с цип и си намерих голямо, за около 1 кг пликче и в него поставих както е по рецепта всички продукти и... това беше. Не очаквах добър резултат,  да си кажа често, въпреки че на снимката която видях, най-долу ще посоча и източник, изглеждаше превъзходно и точно това ме накара да го забъркам. 
От  снимките, които ще покажа се вижда прекрасен резултат, мек, въздушен, ухаещ хляб. Не съм правила нищо по лесно от тази рецепта за направа на чудесен хляб, той свършва за час. 
Това е рецепта  за бърз и  перфектен бял хляб.
300 г - брашно 00
1 ч . л - суха бързодействаща мая
2 ч . л - кристална захар
1 ч . л - сол
240 мл - прясно мляко
3 с.  л - олио

В дълбок найлонов плик, ако има и цип отгоре още по-хубаво и удобно е, се изсипва 100 г от брашното , захарта, солта, и сухата мая. Затваря се отгоре и хубаво се размесва/разклаща с пръсти, за да се смесят продуктите
В касерола се затопля  не повече  от 40 градуса  прясното мляко и олиото.  Не трябва да е горещо прекалено за да не се унищожи маята. Отваря се найлоновата торбичката и се изсипва при брашното.  Затваря се и с пръсти  добре се размесва, за да се комбинират продуктите. Отново се отваря и се добавя още 100 грама брашно и отново се размесва, така както е в пликчето. Трябва да се образува тесто, което се е отдръпнало от стените на найлоновото пликче. Сега вече се изважда от пликчето цялото тесто и се поставя върху последните 100 грама брашно и се измесва, докато се приеме. Тестото ще бъде меко и еластично. Оформя се на топка и се покрива  със свежо  фолио и се оставя за 10 минути.
След това с точилка се оформя правоъгълник 30/18 см. Навива се на руло. Поставя се във формата , покрива се и се оставя да втаса за 1 час.
Пече се на 180 градуса за около 30 - 35 минути.
Изважда се, охлажда се в самата форма и след това се поставя до пълното охлаждане върху решетка.
https://thenovicechefblog.com/







Коментари

Популярни публикации